Marisa Coulter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Marisa Coulter er en fiktiv person i Philip Pullmans trilogi His Dark Materials. Hun beskrives som smuk og charmerende med sort hår. I serien bliver hun normalt kaldt fru Coulter.

Rolle i historien[redigér | rediger kildetekst]

Selvom hun virker meget charmerende, bliver det hurtigt afsløret, at hun har en mørkere, mere ildevarslende side. Hendes daimon er en gylden, behåret abe med sort ansigt og et anstrøg af ondskab. Hans navn oplyses ikke i Pullmans trilogi, men i BBC Radios lydversion af bogen kaldes han Ozymandias.

Coulter er lederen af en del af kirken, der er kendt som Disciplinærkommissionen (også kaldet "Snapperne" blandt jypsier og gadedrenge). Under Mrs. Coulters ledelse har Disciplinærkommissionen kidnappet børn fra Lyras verden i al hemmelighed, hvorefter de har brugt dem som "prøvekaniner" til deres eksperimenter i deres laboratorie i Bolvangar. Disciplinærkommissionen mener, at de ved at skære børns daimoner væk kan forhindre børn i at kende til synd.

Coulter er en enke, som arbejder for den katolske kirke. Hun havde en affære med Lord Asriel, mens hun var gift med Edward Coulter, som senere bliver dræbt af Lord Asriel. Seriens hovedperson, Lyra Belacqua, er faktisk fru Coulter og Lord Asriels barn.

Senere i serien opdager Coulter kirkens sande intentioner: at dræbe Lyra. På dette tidspunkt er hun kommet til at elske pigen, så hun kidnapper hende og gemmer sig selv og Lyra i en grotte, hvor hun holder Lyra sovende ved hjælp af en drik, hun giver hende. Lyra flygter dog så snart, hun kan, da hun er begyndt at at hade og mistro fru Coulter.

Tæt ved slutningen af Ravkikkerten, retter Coulter op på sig selv og sine misgerninger, da hun og Lord Asriel giver deres liv for at dræbe regenten Metatron og redde Lyra, så hun i sikkerhed kan opfylde profetien og befri alle verdner for Autoritetens undertrykkelse.

Versioner[redigér | rediger kildetekst]

Desuden[redigér | rediger kildetekst]

  • Coulter fik tredjepladsen i The Big Bad Read (oversat Den Store Stygge Læsning) afstemning. Hun kom ind efter Lord Voldemort og Sauron.

Referencer og noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Marisa Coulter at Srafopedia Arkiveret 5. april 2013 hos Wayback Machine hisdarkmaterials.org (Accessed 13 November 2007)
  2. ^ His Dark Materials: The Golden Compass (2007) IMDb (Accessed 18 July 2006)