Markedsføringsloven

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Markedsføringsloven
Dansk lovgivning
Lang titel: Bekendtgørelse af lov om markedsføring
Type: Lovbekendtgørelse
Nummer: 839
År: 2009
Ressort: Økonomi- og Erhvervsministeriet
Datoer
Stadfæstet: 31-08-2009
Offentliggjort: 08-09-2009
Status: Gældende

Markedsføringsloven er en markedsretlig lov, der har til formål at implementere en række EU-direktiver og at sikre en virksom konkurrencemarkedet. Dette formål søges opnået gennem fastsættelsen af nogle minimumsstandarder. Disse minimumsstandarder udgør praktisk set en adfærdsregulering, eftersom de pålægger virksomheder at handle under hensyn til både konkurrenter og forbrugere. Loven indeholder både en generalklausul og nogle specifikke regler.

Ved markedsføring forstås enhver handling, der foretages i erhvervsøjemed. Dermed er privat erhvervsvirksomhed omfattet af loven. Offentlig virksomhed er også omfattet af loven, hvis den offentlige virksomhed agerer på et marked, hvor der er private konkurrenter (f.eks. markedet for hjemmehjælp).

Generalklausulen siges at indeholde lovens overordnede norm. Dermed er der ikke tale om en bestemmelse med selvstændigt indhold, der kan umiddelbart håndhæves. Generalklausulen skal således læses i sammenhæng med lovens øvrige regler; der igen skal læses i lyset af generalklausulen.

Blandt de specifikke regler findes regulering af bl.a. vildledende og utilbørlig markedsføring, reklameidentifikation, uanmodet henvendelser pr. telefon og e-mail, krav til sælgers vejledning om et produkts funktion, særlige regler om markedsføring mod børn, rabatkuponer, lodtrækninger og præmiekonkurrencer, prisoplysning og købsopfordring.

Loven administreres af Forbrugerombudsmanden.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvsninger[redigér | redigér wikikode]