Meindert Hobbema

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Meindert Hobbema (1638 i Amsterdam - 7. december 1709 sammesteds) var eb hollandsk landskabsmaler.

Hobbema var sikkert elev af Jacob Isaacksz. van Ruysdael, hvem han stod personlig nær. Han levede et yderst beskedent og som maler upåagtet liv i Amsterdam, hvor han 1668 blev måler og vrager ved vintolden. Efter 1670 synes han kun at have malet meget lidt. Hans kunst, indtil midten af 19. århundrede så godt som ganske overset, regnes nu til landskabsmaleriets ypperste. Hans fordringsløse, idylliskfredelige landskaber viser den inderligste fortrolighed med hollandsk natur — udsigter over hyggelige landsbyer og engdrag, stille skovpartier, vandmøllen i læ af træerne — og rummer i farvebehandlingen med de dybe skygger, det klare kølige sollys og i billedvirkningen en skønhedsverden af fred og lykke. Et af hans Hovedværker er Ask-Alleen til en lille holl. By (Londons Nat.-Gall.); i England findes i det hele en Rk. af hans ypperligste Billeder (Lord Overstone, Earl af Grosvenor, Lord Hatherton etc.). Til hans berømteste Arbejder hører endvidere »Møllen« i Rijksmus. i Amsterdam, »Vandmøllen« i Louvre. I Tyskland er H. ret sparsomt repræsenteret (bl.a. Skovlandskab i Kaiser-Friedrich-Museum i Berlin); i Moltke’s Gal. i Kbhvn »Udsigt hen ad Vejen«, »Udkanten af et Krat«, paa Nivaagaard-Saml. »Vandmøllen« (1662).

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder[redigér | redigér wikikode]