Merlin (sæson 1)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

i

Merlin
Sæson 1
Afsnit 13
Periode (Original) 20. september 200813. december 2008
Land Storbritannien Storbritannien
Sprog Engelsk
Kanal (original) BBC One
Kanal (Danmark) DR1
DR Ramasjang
Efterfølgende sæson 2

Sæson ét af Merlin, en britisk fantasy tv-serie, begyndte den 20. september 2008 og sluttede den 13. december 2008. Regelmæssige støbte medlemmer for den første sæson omfatter Colin Morgan, Bradley James, Katie McGrath, Angel Coulby, Anthony Head, Richard Wilson og John Hurt som talerør for den Store Drage. Den første sæson indeholder tretten episoder. Før seriens finale, bekræftede BBC, at serien blev forlænget med yderligere 13 episode i en anden sæson. Sæson to havde premiere den 19. september 2009.


Plot[redigér | redigér wikikode]

Merlin er en ung mand, som opdager og derefter lærer at mestre sin evne til magi. Magister Gaius, den lærde hoflæge hos kong Uther Pendragon, til hvem han tilknyttet som ydmyg lærling, lærer ham medicin, trænere hans magiske evner og advarer om Uthers ondskabsfulde aversion mod magi. Merlin bliver ansat til den ædle men uforsigtig kronprins, Arthur, hvis skæbne er forbundet med Merlins. Hjulpet af den smukke Lady Morgana, og hendes ædle tjener, Guinevere, må Merlin og Arthur arbejde sammen for at beskytte det store rige mod mørk trolddom. Men Merlin står over for en hård udfordring i at skjule sin mørke hemmelighed fra hans bedste venner. Fordi den eneste måde at bekæmpe magi ... er med magi.

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Figurer i Merlin
Skuespiller Rolle Noter
Colin Morgan Merlin Hovedperson (troldmand)
Katie McGrath Morgana Kongens myndling
Bradley James Arthur Kronprins af Camelot
Angel Coulby Gwen Tjenestepige på Camelot
Anthony Head Uther Pendragon Konge af Camelot
Richard Wilson Gaius Hoflæge
John Hurt Den Store Drage John Hurt lægger stemme til dragen.

Tilbagevendende[redigér | redigér wikikode]

Skuespiller Rolle Noter
Michelle Ryan Nimueh Ond troldkvinde
Michael Cronin Geoffrey af Monmouth Bibliotekar
David Durham Tom Gwens far
Caroline Faber Hunith Merlins mor
Santiago Cabrera Lancelot Omrejsende
Asa Butterfield Mordred Druidedreng

Gæstestjerner[redigér | redigér wikikode]

Skuespiller Rolle Noter
Eve Myles Lady Helen / Mary Collins Sangerinde
Will Mellor Valiant Ridder
Julian Rhind-Tutt Edwin Troldmand
Kenneth Cranham Aulfric Sidhe
Holliday Grainger Sophia Sidhe
Alexander Siddig Kanen Tyran som truer Merlins hjemlandsby
Joe Dempsie Will Gammel ven af Merlin
Frank Finlay Anhora Enhjørnings vogter
Cal MacAninch Tauren Fjende af Uther Pendragon

Episoder[redigér | redigér wikikode]

Nr.
i serie
Nr.
i sæson
Titel Instrueret af Skrevet af Oprindelig visningsdato UK seere
(million)[1]
Resumé
1 1 "The Dragon Call" James Hawes Julian Jones 20. september 2008 7.15 Den unge troldmand Merlin er sendt af sin mor til at føre en anonym tilværelse i Camelot, under pleje af den kongelige læge Gaius. Der kommer han til at se en mand anklaget for trolddom blive henrettet af kongen, Uther Pendragon, som forbudt trolddom under dødsstraf. En hæslig gammel kvinde, den fordømte mands mor og en troldkvinde, kræver hævn: "En søn for en søn!" før hun forsvinder. Merlin indser, at han må holde en lav profil. Han opdager Den store Drage, der fortæller ham, at han skal beskytte Arthur indtil han bliver konge og guide ham til at bygge Albion, men Merlin er uenig grund af den dårlige indtryk Arthur gav ham. Under festivalen kaster Lady Helen, den forklædte mor til troldmanden, en forbandelse over gæsterne og forsøger at stikke en forsvarsløs Arthur ned, hvor Merlin griber og for dermed som belønning en stilling som tjener til Arthur.
2 2 "Valiant" James Hawes Howard Overman 27. september 2008 5.40 Camelot er vært for sit årlige sværdturnering og riddere fra hele riget kommer for at konkurrere. Blandt dem, i håb om at vinde kronen er Ridder Valiant. Bevæbnet med en magisk skjold, vil Valiant ikke stoppe for han vinder sin pris. Merlin forsøger at stoppe Valiant før Arthur bliver den næste ridder der dør.
3 3 "The Mark of Nimueh" James Hawes Julian Jones 4. oktober 2008 6.30 Der er en epidemi i Camelot, efter at vandforsyningen er forgiftet af en troldkvinde, Nimueh, og Gwens far bliver syg. Merlin kan ikke forstå, hvorfor nogen ville ønske at skade andre med magi. Trods Gaius advarsler, bruger Merlin sine beføjelser til at hjælpe, kun for Gwen at blive beskyldt for at praktisere magi for at sprede sygdommen i hele riget, der forårsager hendes anholdelse.
4 4 "The Poisoned Chalice" Ed Fraiman Ben Vanstone 11. oktober 2008 6.48 Kong Bayard af Mercia ankommer til fejringen af en forening af de to riger. For at få hævn over Merlin, poserer Nimueh som en tjenestekvinde og for Merlin til at tro, at det var Bayard der konspirere for at forgifte Arthur. Men det resulterer i at bliver Merlin forgiftet i Arthurs sted. På trods af faderens ønske, sætter Arthur ud for at søge efter en modgift at redde Merlins liv.
5 5 "Lancelot" Ed Fraiman Jake Michie 18. oktober 2008 5.37 Da Lancelot ankommer til Camelot, ender han med at redde Merlins liv fra en angribende grif. Merlin forsøger at hjælpe ham med at blive en ridder, på trods af hans mangel på ædelt blod, men Lancelot ender med at blive smidt i fængsel.
6 6 "A Remedy to Cure All Ills" Ed Fraiman Julian Jones 25. oktober 2008 6.00 En ny hoflæge, Edwin, ankommer og hans første opgave er at forsøge at helbrede Morgana fra en mystisk sygdom. Gaius er snart i fare for at miste sit job, da Uther er imponeret over den fremmedes evner, så han beslutter sig for at tilkalde sin ven Geoffrey af Monmouth for at finde ud af mere om ham.
7 7 "The Gates of Avalon" Jeremy Webb Ben Vanstone 1. november 2008 6.45 Morgana har en drøm at Arthur bliver myrdet af en smuk pige og advarer ham om det, men Arthurs ridderlighed får ham i problemer, da han springer til undsætning for en jomfru i nød, Sophia og hendes ældre far Aulfric. Tilbage i Camelot, bruger Sophia mere end blot hendes feminine charme til at tage kontrol over Arthurs hjerte. Denne mærkelige opførsel ikke går ubemærket hen af ​​Merlin, og han sætter sig for at forsøge at forhindre en tragedie.
8 8 "The Beginning of the End" Jeremy Webb Howard Overman 8. november 2008 6.25 Da identiteten på en druide og hans lærling, Mordred, opdages i Camelot, er de snart på flugt fra vagterne, men da Merlin hører drengens råb om hjælp i hans sind, gemmer han drengen. Druiden ender med at blive henrettet, og efterlader dreng helt på egen hånd. Selv om den Store Dreage har fortalt Merlin at han skal være forsigtig med hvem han møder, sætter han stadig Arthurs liv i fare holde drengen sikkert. Den Store Drage fortæller Merlin, at hvis han gemmer drengen, kan Merlin ikke opfylde sin skæbne - den unge dreng vil dræbe Arthur.
9 9 "Excalibur" Jeremy Webb Julian Jones 15. november 2008 6.47 Rænkespillet fra Nimueh begynde forfra, da en mystisk ridder ankommer til Camelot til Arthurs fødselsdagsceremoni, for at udfordre riddere af Camelot til dødelig kamp. Det bliver hurtigt klart, at en hemmelighed fra Uthers fortid er kommet tilbage for at hjemsøge ham.
10 10 "The Moment of Truth" David Moore Ben Vanstone 22. november 2008 7.03 Da Merlins landsby bliver angrebet af Kanan, en frygtindgydende raider, tager Merlin hjem for at hjælpe, og er overrasket, da Gwen, Morgana og Arthur insistere på at komme med ham. Det bliver hurtigt klart, at oddsene er stærkt imod dem. Med snesevis af liv på spil, tvinger Merlins gamle ven William ham til at træffe et svært valg mellem at bruge magi for at redde sit hjem og skjule sine beføjelser til at beholde Arthurs venskab.
11 11 "The Labyrinth of Gedref" Stuart Orme Howard Overman 29. november 2008 6.71 Arthur dræber en enhjørning og alle er imponeret over ham, undtagen Merlin. Snart efter kommer der en forbandelse til Camelot. Merlin og Arthur skal nu bestå prøverne i Anhora, Keeper of the Unicorns, hvis de vil have nogen chance for at redde Camelot.
12 12 "To Kill the King" Stuart Orme Jake Michie 6. december 2008 6.31 Da Gwen far er fængslet for forræderi (selvom bliver uskyldige) og dræbt på Uthers foranledning, beslutter Morgana at hun må tage hævn. Merlin er overrasket over at opdage, hvor langt hun er parat til at gå, da han bliver opmærksom på planen om at dræbe kongen.
13 13 "Le Morte d'Arthur" David Moore Julian Jones 13. december 2008 6.27 På en jagt møder Arthur en enorm uhyrligt væsen han aldrig før har set. Gaius indser det er en Questing Beast, et væsen som tryllet fram fra mareridt af en for længst afdød konge, hvis bid er altid dødelig. Da Arthur finder den skabning igen, bliver det besejret, men han er bidt og hans liv hænger i balance. Merlin får fortalt af den store drage at han søge Isle of the Blessed, hvor medlemmer af den gamle religion har beføjelse til at redde den fremtidige konge. Men efter hans ankomst, konstaterer han, at der er en pris at betale.

Kilder[redigér | redigér wikikode]