Mesite

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mesiter
Langnæbbet Drosselrikse (Monias benschi)
Langnæbbet Drosselrikse (Monias benschi)
Bevaringsstatus
Status iucn3.1 VU da.svg
Sårbar (IUCN 3.1)
Videnskabelig klassifikation
Domæne Eucaryota (Eukaryoter)
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Mesitornithiformes

Wetmore, 1960
Familie Mesitornithidae

Wetmore, 1960
Slægt

''Mesitornis

Monias''
Art D. bicornis
Videnskabeligt artsnavn
Diceros bicornis
(Wetmore, 1960)
Kort
Levesteder på Madagaskar: Brun mesite markeret med orange, Hvidbrystet mesite med grøn Langnæbbet Drosselrikse med blå
Levesteder på Madagaskar: Brun mesite markeret med orange, Hvidbrystet mesite med grøn Langnæbbet Drosselrikse med blå
Hjælp til læsning af taksobokse

Mesiter (Mesitornithidae) er en familie af fugle, der er en del af en gren (Columbimorphae ), der inkluderer Duer (Columbiformes) og Sandhøns (Pterocliformes). Det er små fugle der ikke flyve, eller kun med besvær, og de er endemiske til Madagaskar . De er den eneste familie med mere end to arter, hvor hver art er truet (alle tre er opført som sårbare).

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Mesitterne er skov- og kratfugle, der lever af insekter og frø. De brune og hvidbrystede mesiter fouragerer på jorden, indsamler insekter fra bladene og under dem, samt lav vegetation. Langnæbbet drosselrikse bruger sin lange næb til at søge føde i jorden. Andre fugle, såsom drongogøg og fluesnappere, vil følge mesiter for at fange de insekter, de finder, men ikke fanger. Mesiter synger med et kald svarende til spurvefugles brug ved territorialt forsvar. To eller tre hvide æg lægges i en platform af grene i en busk eller på en lav gren.[1] Mesitornis- arterne er monogame [2] mens Monias benschi er polygam og i modsætning til de to andre viser signifikant seksuel dikromatisme .

Systematik[redigér | rediger kildetekst]

Der er to slægter, Mesitornis (2 arter) og Monias (Langnæbbet drosselrikse subdesert mesite).

  • Slægt Monias Oustalet & Grandidier, 1903
  • Slægt Mesitornis Bonaparte, 1855 Mesites Geoffroy, 1838 non Schoenherr, 1838 ; Mesoenas Reichenbach, 1861

Historisk set var mesites fylogenetiske forbindelser ikke særlig klare og er blevet allieret med Gruiformes, [3] Turniciformes og Columbiformes . [4]

Nylige fylogenomiske undersøgelser understøtter Pterocliformes (sandhøns) som søstergruppe af mesitter mens nogle nyere undersøgelser placerer denne gren med en anden gren bestående af Columbiformes (duer) og Cuculiformes (gøge).

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Archibald, George W. (1991). Forshaw, Joseph (red.). Encyclopaedia of Animals: Birds. London: Merehurst Press. s. 100-101. ISBN 978-1-85391-186-6.
  2. ^ Gamero, A. et al. (2014) Delayed juvenile dispersal and monogamy, but no cooperative breeding in white-breasted mesites (Mesitornis variegata). Behavioral Ecology and Sociobiology. 68:73–83.
  3. ^ Sibley, Charles; Jon Edward Ahlquist (1990). Phylogeny and classification of birds. New Haven: Yale University Press. ISBN 0-300-04085-7.
  4. ^ Hackett, S.J. et al. (2008) A Phylogenomic Study of Birds Reveals Their Evolutionary History. Science, 320(5884):1763–1768.