Michelson-Morley-eksperimentet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 8. sep. 2014, 01:19 af Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) (Bot: Fjerner {{Link GA}} og {{Lnk FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.)

Michelson–Morley experiment er et vigtigt og berømt eksperiment i fysikkens historie, der blev udført i 1887 af Albert Michelson and Edward Morley med det formål at måle Jordens bevægelse i forhold til æteren.

Udførsel af eksperimentet

Under eksperimentet vil lyset bevæge sig fra lyskilden over imod glaspladen, der er roteret 45o i forhold til lysets bevægelsesretning. Denne glasplade fungerer som lysdeler, hvilket vil sige at halvdelen af lyset slipper direkte igennem pladen (stråle- 1) imens den anden halvdel reflekteres, så det reflekterede lys står vinkelret på den oprindelige lysstråle (stråle-2). Det lys der slap lige igennem(1) og det reflekterede lys(2), fortsætter nu hver deres bane indtil de rammer et spejl (hhv. M1 og M2). På turen tilbage reflekteres noget af lyset fra 1, imens noget af lyset fra 2 fortsætter lige igennem lysdeleren. Dette resulterer i, at de to lysstråler til sidst ender ved teleskopet, hvor de interfererer og danner et mønster af konstruktive og destruktive zoner2. Fig. 2 viser en skitse af opstillingen og lysets bane.