Fysikkens historie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne side virker ikke som en encyklopædisk artikel
Du kan se hvad Wikipedia er og ikke er og hjælpe ved at omskrive den til en konkret og dokumenteret beskrivelse af fakta.
Newtons bog Philosophiae Naturalis Principia Mathematica er en milesten i fysikens historie.

Mennesket har altid undret sig over hvordan naturen fungerede og hang sammen, ligeledes hvordan livet og universet er opstået.

Fra filosofi til eksperiment[redigér | redigér wikikode]

I tidligere tider var fysik ren filosofi, og der blev aldrig, eller kun sjældent, foretaget eksperimenter. I stedet filosoferede man over diverse teorier, og derfor mente man eksempelvis også engang, at et legemes masse havde indflydelse på, hvor hurtigt det faldt til jorden. Sådan var det i Aristoteles' fysik. Galileo Galilei var blandt grundlæggerne af den eksperimentielle fysik, og han mente, at man rent faktisk måtte afprøve, om det nu også forholdt sig sådan med tyngdekraften, hvis eksistens man dog endnu var uvidende om. Det viste sig, at to legemer, der har forskellig vægt, faktisk falder lige hurtigt, vel at mærke i et lufttomt rum.

Newtonsk fysik[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Newtons love

Efter at Isaac Newton havde været med til at opfinde differentialregningen, opdagede han tyngdekraften. De fleste har hørt historien om, at han sad og sov under en træ og fik et æble i hovedet, men nogle af hans egne papirer tyder, på at det var noget, der gik op for ham over længere tid. Det grundlæggende spørgsmål var, om den kraft, der holdt ham stående på Jorden og den kraft, der holdt Månen i kredsløb om Jorden var én og samme kraft. Det skulle vise sig at være tilfældet. Herefter formulerede Newton sine tre love, der blev grundlæggende for den fysiske mekanik frem til den dag i dag.

Moderne fysik[redigér | redigér wikikode]

Den moderne fysik blev grundlagt med atomfysikernes og Albert Einsteins arbejde omkring det 20. århundredes begyndelse. I 1905 publicerede Einstein sin specielle relativitetsteori og i 1916 den generelle. Dette revolutionerede vores opfattelse af universet.NaturvidenskabStub
Denne naturvidenskabsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.