Mikromatrice

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
En mikromatriceprinter i arbejde.

Mikromatricer, genchips, DNA-chips eller microarrays er en molekylærbiologisk metode til at måle de relative koncentrationer af mRNA i tusindvis af forskellige gener i en prøve, for eksempel cellekulturer eller vævsprøver. Der findes forskellige udgaver af metoden, men de har alle tilfælles at en overflade, der som oftest er en nylonmembran eller en siliciumdioxid, inddeles i tusindvis af forskellige, mindre områder (celler). Via en teknik, der kaldes fotolitografi påføres hver celle en oligonukleotid; disse kaldes sonder eller prober. Hver type af oligonukleotid modsvarer en vis sekvens i et specifikt mRNA-transskript. Man inkuberer herefter sin matrice med en skabelon som er markeret med nogle mindre molekyler, ofte biotin. Skabelonen kan enten være et PCR-produkt eller cDNA.

Efter inkubationen udnytter man almindelig biotinfarvning, binding med høj affinitet til streptavidin for at aflæse den mængde af skabelonen som har bundet sig til sonderne i cellerne. Et computerprogram bruges til at konstruere et skematisk billede over de relative niveuer af transkription.

I dag er mikromatricer den eneste teknik der tillader at man hurtigt og effektivt kan undersøge aktiviteten hos tusindvis af forskellige gener samtidigt. Selv om teknikken er dyr har den vundet stor udbredelse.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]