Jelgava Gymnasium

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Mitau Gymnasium)
Spring til navigation Spring til søgning
Academia Petrinas historiske bygning (i dag Gederts Eliass Jelgava Historie- og Kunstmuseum)

Jelgava Gymnasium eller Academia Petrina (lettisk: Jelgavas akadēmiskā ģimnāzija) er den ældste uddannelsesinstitution i Letland indenfor højere uddannelser.[1] Det blev etableret i 1775 i Mitau (i dag Jelgava), dengang hovedstaden i Hertugdømmet Kurland og Semgallen, af hertug Peter von Biron. Efter Polens tre delinger kom Mitau til at ligge i Det Russiske Kejserrige, og gymnasiet ansøgte uden held om at blive et universitet.[2] På trods af dette, blev det et vigtigt kulturelt omdrejningspunkt ikke kun for letter, men også for litauere.[3] Under 1. verdenskrig blev gymnasiet evakueret til Taganrog i Rusland, mens dets 42.000 bind blev afbrændt af Bermondthæren.[4] Under 2. verdenskrig blev den historiske skole næsten fuldstændig ødelagt, hvorfor det blev genetableret i nye lokaler. I dag fungerer gymnasiet som et almindeligt gymnasium (lettisk: Jelgavas 1. ģimnāzija).

Kendte studenter[redigér | redigér wikikode]

Gymnasiets studenter omfattede de lettiske præsidenter Jānis Čakste og Alberts Kviesis, Litauens præsident Antanas Smetona, Polens præsident Stanisław Wojciechowski, de litauiske premierministre Ernestas Galvanauskas og Mykolas Sleževičius, den lettiske folklorist Krišjānis Barons, den lettiske filolog Kārlis Mīlenbahs, den lettiske poet Aspazija og den litauiske forfatter Gabrielė Petkevičaitė-Bitė.

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


SkoleStub
Denne artikel om en skole, en uddannelsesinstitution eller uddannelse er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
LetlandStub
Denne artikel relateret til Letland er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Artikelstump

Koordinater: 56°39′0″N 23°43′45″Ø / 56.65000°N 23.72917°Ø / 56.65000; 23.72917