Aspazija

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Aspazija, et pseudonym for Elza Pliekšāne (født Elza Rozenberga den 16. marts 1865 i Zaļenieku pagasts i Guvernement Kurland5. november 1943 i Riga i Reichskommissariat Ostland), var en lettisk digter og dramatiker. Aspazija er den lettiske translitteration af Aspasia.

Aspazija blev født nær Jelgava i 1865, hvor hun studerede og samtidig var aktiv i ungdomsorganisationer. I de senere år blev hun interesseret i litteratur. Mens hun deltog i aktiviteter i Nye Strømning-bevægelsen, mødte hun en af ​​dets ledere, Jānis Pliekšāns (bedre kendt som Rainis), en avisredaktør, digter og advokat på det tidspunkt. Parret blev gift i 1897. De var forviste til andre dele i det Russiske Kejserrige i perioden 1897–1903, og boede i eksil i Schweiz fra 1905 til 1920. Da de kom tilbage til et uafhængigt Letland efter 1. verdenskrig, var hun aktiv i den feministiske bevægelse. Aspazija tilsluttede sig også Latvijas Sociāldemokrātiskā Strādnieku Partija (Letlands Socialdemokratiske Arbejderparti). Aspazija var medlem af det lettiske parlament Saeima fra 1920 til 1934.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Forfatter Stub
Denne forfatterbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
Letland Stub
Denne biografiske artikel om en lette, eller en person født i Letland, er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi