Spring til indhold

Aspazija

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Aspazija
Personlig information
Født4. marts 1865 Rediger på Wikidata
Jelgava sognedistrikt, Hertugdømmet Kurland og Semgallen/Det Russiske Kejserrige/Russiske Republik/Ober Ost Rediger på Wikidata
Død5. november 1943 (78 år) Rediger på Wikidata
Dubulti, Letland Rediger på Wikidata
GravstedRaiņa kapi Rediger på Wikidata
ÆgtefælleRainis Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseJournalist, dramatiker, oversætter, forfatter, digter, politiker Rediger på Wikidata
ArbejdsstedRiga Rediger på Wikidata
GenrePoesi Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserAnerkendelseskorset,
Trestjerneordenen Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Aspazija, et pseudonym for Elza Pliekšāne (født Elza Rozenberga den 16. marts 1865 i Zaļenieku pagasts i Guvernement Kurland, død 5. november 1943 i Riga i Reichskommissariat Ostland), var en lettisk digter og dramatiker. Aspazija er den lettiske translitteration af Aspasia.

Aspazija blev født nær Jelgava i 1865, hvor hun studerede og samtidig var aktiv i ungdomsorganisationer. I de senere år blev hun interesseret i litteratur. Mens hun deltog i aktiviteter i Nye Strømning-bevægelsen, mødte hun en af dets ledere, Jānis Pliekšāns (bedre kendt som Rainis), en avisredaktør, digter og advokat på det tidspunkt. Parret blev gift i 1897. De var forviste til andre dele i det Russiske Kejserrige i perioden 1897–1903, og boede i eksil i Schweiz fra 1905 til 1920. Da de kom tilbage til et uafhængigt Letland efter 1. verdenskrig, var hun aktiv i den feministiske bevægelse. Aspazija tilsluttede sig også Latvijas Sociāldemokrātiskā Strādnieku Partija (Letlands Socialdemokratiske Arbejderparti). Aspazija var medlem af det lettiske parlament Saeima fra 1920 til 1934.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Apinis, Pēteris (2006). A Hundred Great Latvians (engelsk). Riga: Nacionālais apgāds. s. 46. ISBN 998426288X. OCLC 238892134.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

ForfatterSpire
Denne lettiske forfatterbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
LetlandSpire
Denne biografiske artikel om en lette, eller en person født i Letland, er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi