Mogens Thrane

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Mogens Christian Thrane)
Mogens Thrane
Født 11. august 1697 Rediger på Wikidata
Død 27. august 1764 (67 år) Rediger på Wikidata
Viborg, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Et af Thranes emblemmalerier fra Sortebrødre Kirke i Viborg. Tekst: Herrens Nafn er et fast Torn. Proverb. 18:10

Mogens Christian Thrane (hjemmedøbt 11. august 1697 i Ålum ved Randers27. august 1764 i Viborg) var en dansk maler, som især er kendt for sine udsmykninger af kirker i Jylland.

Thrane var anden generation af et jysk malerdynasti, som også bestod af hans far og hans søn, som begge hed Jens Thrane. Alle tre, hvoraf Mogens Christian Thrane anses for den betydeligste, beskæftigede sig med udsmykningsopgaver i kirker og på herregårde i Jylland.

Thrane er kendt for sine mange allegoriske billeder. Sådanne billeder findes bl.a. på stolestadernes døre i Sortebrødre Kirke i Viborg, Horsens Klosterkirke og i Nørup Kirke. Disse små malerier har som forbillede de såkaldte hellige emblemer, emblemata sacra, som især var på mode i 1600- og 1700-tallet. Man kan finde Thranes forbilleder bl.a. i Daniel Cramers bog Emblemata sacra, udgivet i Frankfurt i 1624. Et egentligt emblem består øverst af et motto, oftest med et moraliserende indhold, derunder et billede, som illustrerer mottoet og endelig nederst et vers (epigram), som yderligere forklarer billedets indhold. I Thranes emblemmaleri er epigrammet udeladt eller erstattet med en henvisning til et bibelvers. Thranes billeder har et udpræget pietistisk udtryk hvor især hjertet er et ofte benyttet motiv.

Thranes maleri anses ikke for stor kunst, men han anerkendes dog for sin fine farvesætning i forbindelse med den dekorative udsmykning (staffering) af kirker. Hans arbejdsgivere var tidens rigmænd, blandt hvilke især skal nævnes storkøbmanden Gerhard de Lichtenberg fra Horsens.

Arbejder[redigér | rediger kildetekst]

(Listen er ikke fuldstændig)

Eksterne kilder[redigér | rediger kildetekst]