Mulepumpe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mulepumpe. Selve membranpumpen findes under den runde gule skive til højre, hvor den grønne slange tilsluttes. Når dyret drikker af truget til venstre trykkes den venstre del af hævearmen ned af mulen, hvilket løfter den højre del og derved også membranen, så at vand suges ind i i pumpen. Når dyret igen letter trykket på hævearmen fyldes truget. Det lille trug på siden af pumpen her er beregnet til at kalve kan nyde godt af moderens arbejde.

En mulepumpe, også kaldet en markpumpe, er en vandpumpe, som anvendes på græsningsarealer og med hvilken dyrene selv kan pumpe drikkevand op fra eksempelvis en tilstødende bæk. Vandet serveres i et trug som delvist dækkes af en hævearm, så for at komme til vandet må dyret med mulen trykke hævearmen ned/frem. Hævearmen er forbundet til pumpen, som er en helt almindelig membranpumpe. Hvert pumpeslag producerer cirka en halv liter vand.[1] En mulepumpe kan levere vand til op til 40 køer.[2][3] Mulepumpen er en enkel og relativt mobil anordning, som forhindrer erosion af sø- og vandløbsbredder og at dyrene forurener vandet.[4][5][6][7]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Mulpump på Poda.
  2. ^ Del Hall, The Watering Hole Arkiveret 19. september 2020 hos Wayback MachinePurdue University Forage Information.
  3. ^ Gård&Djurhälsan rekommenderar dock högst 10 mjölkande kor och högst 25 för övriga nötkreatur: Vatten till nötkreatur Arkiveret 18. april 2019 hos Wayback Machine.
  4. ^ Kathy Voth, Nose Pumps: An Animal-Powered Watering Option i On Pasture 29 juli 2013.
  5. ^ Österlens vattenråd: Markanvändningens betydelse.
  6. ^ Norddjurs kommune: Vandingssteder til græssende dyr Arkiveret 18. april 2019 hos Wayback Machine.
  7. ^ Vejle kommune, Anlæg af kreturvandingssteder (Webside ikke længere tilgængelig) i Bedre vandløb - en praktisk håndbog.