Must carry

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Clockimportant.svg

Must carry er en betegnelse, der bruges om de tv- og radiostationer, som enhver ejer af fællesantenneanlæg i Danmark (herunder også kabel-tv-selskaber som YouSee og Stofa) har pligt til at distribuere ifølge Radio- og fjernsynsloven.

Det drejer sig om public service-kanalerne DR1,DR2, DR HD,Ramasjang og DR K , DR's digitale nyhedskanal/Tegnsprogstolkekanalen DR Update samt TV 2-regionerne kanalerne, DRs radiokanaler P1, P2, P3 og P4 samt i et vist omfang den femte jordbaserede FM-radiokanal (p.t. Nova FM). Endvidere er distributørerne forpligtet til at distribuere de lokale tv- og radiostationer, der har sendetilladelse i det pågældende område. I praksis vil det sige, at kanalen 6'eren har "must carry"-status de fleste steder, ligesom også Kanal København har det i Storkøbenhavn. I det politiske medieforlig 2010 udvidedes "must carry"-bestemmelsen til også at omfatte DR K, DR Ramasjang og Folketings-TV.[1] i 2012 blev TV2 en betalingskanal og derfor mister sin status som must carry-kanal.[2]

Kanalerne skal, for at kunne opretholde deres "must carry"-status, være gratis at modtage. De må således ikke være brugerfinansieret, men alene reklamefinansieret. TV 2 Zulu mistede derfor sin must carry-status 1. januar 2003, da kanalen ophørte med at være gratis. TV 2 Charlie, TV 2 Film og TV 2 News har heller ikke "must carry"-status, idet kanalerne kræver abonnement.

Det aktuelle lovgrundlag er lov om radio- og fjernsynsvirksomhed.[3]

Kilder[redigér | redigér wikikode]