Mustang

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Mustang (hest))
Jump to navigation Jump to search
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Mustang (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Mustang)
Mustang
En flok Mustangheste i Utah, USA

Mustang er en hesterace, der nedstammer fra de spanske heste som Conquistadorerne i 15-1600-tallet bragte med til Amerika. Mange af disse spanske heste slap fri og dannede grundlaget for den nordamerikanske vildhest Mustang. Disse heste levede frit og tilpassede sig klimaet gennem naturlig udvælgelse. Den ædle spanske hest ændrede sig til en hårdfør og nøjsom Mustang.

Amerikanerne har altid brugt Mustangs til alt fra mad, foder, trækdyr til ridehest. På et tidspunkt i 1970'erne var bestanden af Mustangs hårdt presset, da deres naturlige områder efterhånden var blevet for små til det faktiske antal heste. Mange Mustangs levede derfor en kummerlig tilværelse og blev et stort problem for farmerne, da Mustangen forsøgte at skaffe føde på enhver måde.

Beskyttelse af bestanden[redigér | redigér wikikode]

Der blev derfor vedtaget en lovgivning, der skulle beskytte Mustangs og sikre en bæredygtig bestand i de mange forskellige områder rundt om på det nordamerikanske kontinent. Mustang bestanden er opdelt i forskellige stammer, da hestenes bevægelse er begrænset af naturlige forhindringer som bjerge og floder. Disse stammer kan have vidt forskellige egenskaber, indlæringsevne, intelligens og kropsbygning. BLM (Bureau of Land Management) er sat til at sikre Mustangbestanden samt indfangning af adoptionsheste. BLM har stationer overalt i USA, hvor der er naturlige bestande af Mustangs. Al adoption af Mustang foregår gennem BLM, som også foretager kontrol af adopterede Mustangs, så man sikre en træning og human behandling af Mustangs.

Generelle data[redigér | redigér wikikode]

Nordamerikanske cheyenne-indianere med mustanghest 1890
  • Mustang racen er en let ridehest.
  • Knoglebygningen er god og stærk.
  • Lemmer og hove er meget stærke og faste.
  • Mustangs kan have alle farver.
  • Stangmål varierer meget fra område til område, men er normalt mellem 137cm - 160cm.
  • Mustangs er kendt for at være en utrolig hårdfør og nøjsom hest.
  • Mustangs er meget rolige og med en stor indlæringsevne.
  • Mustangs egner sig til rideheste, kvægheste, og er utrolig udholdende, hurtige, livlige og meget adrætte.

Mustangen har desuden medvirket til fremavlen af bl.a. Quarter horse, Appaloosa og Paint.

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Dyr Stub
Denne artikel om dyr er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.