Mutual assured destruction

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Merge-split-transwiki default.svg Sammenskrivningsforslag
Artiklen Mutual assured destruction er foreslået skrevet ind i Terrorbalance (siden 2007. Diskutér forslaget

Mutual assured destruction (MAD) (dansk: Gensidigt sikret ødelæggelse) er en militær strategisk doktrin, der oprindelig blev formuleret af Robert McNamara som reaktion på Cubakrisen i 1962. Doktrinen indebærer, at hvis en af to parter i en konflikt anvender sine atomvåben, resulterer det i ødelæggelsen af begge parter. Den er baseret på teorierne om afskrækkelse, der teoretiserer at kraftige våben er essentielle i bestræbelsen på at afskrække fjenden fra at bruge de samme våben. Som konsekvens af doktrinen måtte de stridende parter rette våbnene mod fjendens storbyer. [1]

Doktrinen går ud fra at begge parter har nok atomvåben til at ødelægge den anden part, og at begge parter vil reagere på et angreb med et eget angreb i samme eller større størrelsesorden. Det forventede resultat er en øjeblikkelig eskalering, der resulterer i begge parters totale og sikrede ødelæggelse. Det er nu en generel antagelse at det radioaktive nedfald eller den atomvinter en større atomkrig ville afstedkomme, ville medføre global ødelæggelse, selvom det ikke var en del af MAD-doktrinens teoretiske grundlag.

Doktrinens resultat skulle i teorien være en anspændt men stabil fred, da ingen af parterne forventedes at vove at affyre det første våben i en atomkrig.

MAD-doktrinen blev primært brugt i den kolde krig (1950'erne til 1990'erne), hvor den blev set som et middel til at undgå en åben konflikt mellem NATO-landene og Warszawapagt-landene, mens de to blokke var involveret i mindre stedfortræder-krige rundt omkring i verden. Doktrinen var også medvirkende til våbenkapløbet, fordi begge parter kæmpede for at have nok atomvåben til at matche modstanderen.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Gaddis, John Lewis (2005):Den kolde krig, Gyldendal
  • Hemmersam,Karl Johann (1993) Verden i konflikt og forandring – International Politik 1945-1992. 2. udgave, Munksgaard
  • Petersen, Nikolaj og Mette Skak (1998): Teorier om International Politik, Skjern (DUPI)

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Gaddis (2005), s. 106

Se også[redigér | redigér wikikode]