Nøgen kvinde tilbagelænet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gustave Courbet, Femme nue couchée, 1862.jpg
Nøgen kvinde tilbagelænet
(fransk: Femme nue couchée )
Gustave Courbet 1862
Oliemaleri
75 × 97 cm
Privat samling
v · d · r

Nøgen kvinde tilbagelænet (fransk: Femme nue couchée) er et oliemaleri fra 1862 af den franske maler Gustave Courbet. Billedet forestiller en ung mørkhåret kvinde liggende på en sofa, kun iført et par sko og strømper. Bag hende, delvist tiltrukne røde gardiner viser en overskyet himmel set gennem et lukket vindue. Billedet er sandsynligvis påvirket af Goyas La maja desnuda.

Maleriet tilhørte oprindeligt Alexandre Berthier og senere Marcell Nemes. I 1913 blev det købt af den ungarske kunstsamler Ferenc Hatvany. Under Anden verdenskrig plyndrede Sovjetiske tropper Hatvanys kunstsamling inkl. Nøgen kvinde tilbagelænet i forbindelse med indtagelsen af Budapest i 1945. Efter at have været observeret hæftet til presenningen af et sovjetisk militærkøretøj på Buda Castle Hill, syntes maleriet at have sporløst forsvundet.

55 år senere dukkede Nøgen kvinde tilbagelænet pludseligt op da det blev udbudt til salg, først til Budapest kunstmuseum i 2000, og derefter i 2003 til Commission for Art Recovery (CAR) af en slovakisk mand, der hævder at være en antikvitetshandler, men som for sine samtalepartnere snarere forekom at være involveret i slovakiske organiseret kriminalitet. Forhandleren fremviste en erklæring, om, at maleriet blev givet af sovjetiske soldater til en læge fra en landsby nær Bratislava til gengæld for lægens medicinske behandling af en sårede soldat. CAR fandt erklæringen troværdig og efter en videre undersøgelse af billedets krakelering blev det fastslået at maleriet var identisk med Gustave Courbets.

Efter fem års forhandlinger, Interpol involvering og diplomatisk tovtrækkeri mellem USA og den slovakiske regering, lykkedes det CAR at erhverve maleriet til Hatvanys arvinger i bytte for en 300.000 US dollars belønning. I 2007 kunne Nøgen kvinde tilbagelænet for første gang siden 1930'erne igen fremvises for offentligheden, i en udstilling på Grand Palais i Paris.

Referencer[redigér | redigér wikikode]