Malerens atelier

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Courbet LAtelier du peintre.jpg
Malerens atelier
(fransk: L'Atelier du peintre )
Gustave Courbet 1855
Oliemaleri
361 × 598 cm
Musée d'Orsay, Paris
v · d · r

Malerens atelier (fransk: L'Atelier du peintre) er et oliemaleri fra 1855 af den franske maler Gustave Courbet. Billede bærer den fulde titel af: Malerens atelier: en virkelig allegori over en syv års periode i mit kunstneriske (og moralske) liv (L’Atelier du peintre. Allégorie Réelle déterminant une phase de sept années de ma vie artistique (et morale)). Billede er i dag udstillet på Musée d'Orsay, Paris.

Billede fremstiller Courbet selv siddende med pensler og palet, foran et landskabsmaleri på et staffeli. Han er omgivet af forskellige figurer: en nøgen kvinde, en lille dreng med en hund, og to menneskegrupper på hver side af centrum som delvis befinder sig i skyggen. Figurerne er allegoriske repræsentationer af elementer som har påvirket Courbets kunstneriske og politiske udvikling.

Til venstre i billedet fremstilles mennesker fra alle sociale samfundslag, med Napoleon III i forgrunden, siddende midt imod Courbet og fremstillet som en tyv i forklædning. En hovedskalle over en avis henviser til kritikerne som havde ignoreret Courbet og realismen, og på gulvet ligger resterne efter den romantiske kunst i form af en guitar og en bredbremmet hat. Bortgemt i skyggerne bag lærred skimtes en model i klassisk positur, som symboliserer den akademiske kunsttradition som Courbet foragtede. I billets centrum arbejder Courbet på et landskabsmaleri med motiv fra hans hjemby Ornans, mens han bliver iagttaget af uskylden (den lille dreng) og sandheden (den nøgne kvinde), som begge interesseret betragter kunstnerens værk. I gruppen til højre ser vi kunstnerens venner og meningsfæller, som forfatterne George Sand og Charles Baudelaire, Champfleury, og anarkisten Pierre-Joseph Proudhon.

Malerens atelier var fra Courbets side ment både som et angreb på Napoleon IIIs totalitære regime, og som en kritikk af Parisersalonen som den dominerende institution i samtidens kunstliv. Dette er også en af grundene til maleriets monumentale størrelse – billedet er næsten seks meter bredt. Courbet ville udstille Malerens atelierVerdensudstillingen i Paris i 1855, men billet blev afvist af juryen. Courbet opførte da sin en egen udstillingspavillon vis à vis den officielle udstillingshal for at præsentere maleriet for publikum. Denne handlingen bliver anset på som foregribende den senere Salon des Refusés, som igen bliver anset for at være den europæiske avantgardens fødsel i kunsthistorisk sammenhæng.

Malerens atelier siges at være inspireret af Velázquez' maleri Las Meninas, og billedet inspirerede til gengæld nogen af Edouard Manets tidlige værker.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]