Napster

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Napster
Original skaber(e) Shawn Fanning
Udgivet 1999
Operativsystem Mac OS
Windows
Type Fildeling
Hjemmeside Napster.com

Napster var en populær fildelingstjeneste, hvor folk kunne hente og sende musik fra/til hinanden. Grundet en række sagsanlæg fra musikindustrien blev Napster tvunget til at lukke og selskabet gik konkurs i 2002. I 2005 genåbnede Napster som en lovlig side med musiksalg på internettet.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Napster blev skabt af Shawn Fanning (en) i år 1999, og havde stor indflydelse på internettets musikscene.

På grund af denne nye tilføjelse til internettet gav det brugerne øjeblikkelig adgang til dele MP3-formaterede musikfiler, selv om delingen medførte overtrædelse af ophavsretten.

Napster var de første til at specialisere sig udelukkende i MP3-deling. Resultatet var et system, som bød på et stort udvalg af musik til download.

Retssag[redigér | rediger kildetekst]

Næsten med det samme – i december 1999 – indgik flere store pladeselskaber i en class-action retssag mod Napster. Dette gav Napster stor omtale, og millioner af brugere strømmede til tjenesten. Napster toppede med 13,6 millioner brugere i februar 2001. I marts 2001 beordrede appeldomstolen Napster til at forebygge deling af ophavsretsbeskyttet musik. Idet Napster ikke kunne præsentere en løsning der ville fjerne 100% af den ophavsretsbeskyttede musik, lukkede Napster hele tjenesten ned i juli 2001. Dommen, samt de høje erstatningsbeløb kunstnerne krævede for brud på ophavsretten, medførte at Napster gik konkurs i sommeren 2002.

Genopstanden[redigér | rediger kildetekst]

Som en del af konkursboet blev retten til Napsters navn og logo videresolgt flere gange, indtil Best Buy i 2008 opkøbte rettighederne. Napster fusionerede i 2011 med musiktjenesten Rhapsody, og skiftede i 2016 navn på det fusionerede firma til Napster.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SoftwareSpire
Denne artikel om software og programmering er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.