Nassau William Senior

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Nassau William Senior

Nassau William Senior (26. september 17904. juni 1864) var en engelsk socialøkonom

Senior var 182631 og atter 184752 professor i Oxford, medens han i mellemtiden og senere indtog forskellige højere administrative stillinger og var medlem af kommissioner, blandt andet til undersøgelse af industri- og navnlig fattigforhold, har sammen med Chadwick hovedfortjenesten af det engelske fattigvæsens omordning.

Senior er navnlig kendt som ophavsmand til den af Lassalle så forhånede lære om kapitalrenten som løn for kapitalejerens "afsavn" i den tid, kapitalen henstår ukonsumeret i produktionens tjeneste, — den såkaldte "afsavnsteori"; Senior opfattede økonomien som en abstrakt og teoretisk videnskab med strengt deduktiv metode.

Af Seniors værker kan nævnes: An introductory lecture on political economy (1827, fransk, italiensk og hollandsk oversættelse), An outline of the science of political economy (1835, 6. udgave 1872), Four introductory lectures on political economy (1852). I Two lectures on population (1829) imødegår han Malthus lære om overbefolkningen.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.