Nevada-tan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler morderen Nevada-tan. Opslagsordet har også en anden betydning, se Nevada Tan.
Nevada-tan
Pseudonym Nevada-tan
Født Ukendt
1992Rediger på Wikidata
Japan
Kriminalitet
Antal ofre 1
Straf Ukendt
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Nevada-tan (ネバダたん Nebada-tan) Er det navn, som man i almindelig omtale bruger til at beskrive en 11 år gammel japanske skolepige, som er anklaget for at myrde sin klassekammerat Satomi Mitarai (御手洗 怜美 Mitarai Satomi). Mordet skete den 1. juni 2004 en folkeskole i Sasebo, Nagasaki.

Nevada Tan brugte en hobbykniv til at snitte i sit offers arme, for derefter at skære halsen over på hende. Dette er blevet kendt som ”Sasebo Slashing”.

Den unavngivne morder er sidenhen blevet et internet fænomen i form af en tegneseriefigur. Tegneseriefiguren kom ret hurtig på internettet, efter et billede havde været offentliggjort af den mistænkte morder. På billedet var den unge morder iført en hættesweatshirt med ordene "NEVADA” trykt henover brystet. (tilføjelsen af ordet ”tan” er et endelsetillæg en variation på japansk chan, en børneærbødighedsfrase, mens sweatshirten er almindeligvis båret at fans af University of Nevada og deres sportsteam).

Hendes rigtige navn er ikke blevet frigivet til pressen, da japansk lov forbyder identificering af mindreårige forbrydere. Hun bliver omtalt som ”Pige A” i de officielle japanske retslige dokumenter. Alligevel har der været rygter om hendes navn, siden den dag mordet fandt sted – bland andet på de japanske sider: ”internet community” og ”2channel”. Rygterne blev delvis understøttet af en analyse af billedet der blev vist på japansk TV. Fuji Television har muligvis uforsvarende også gjort dette. [1]

Sasebo Slashing[redigér | redigér wikikode]

Den 11 år gamle skolepige myrdede sin 12 år gamle klassekammerat, Satomi Mitarai, i et tomt klasseværelse under frokostpausen på Okubo Elementary School (folkeskole) i Sasebo. ”Pige A” efterlod Mitarais lig på mordstedet og gik tilbage til sit eget klasseværelse – hendes tøj var smurt ind i blod. Pigens lærer, som havde lagt mærke til at begge piger manglede, fandt liget og tilkaldte politiet.

Efter at være blevet taget i varetægt, skulle ”Pige A” have tilstået forbrydelsen, og have sagt til politiet ”jeg har gjort en slem ting” og ”jeg er ked af det, jeg er ked af det”, skønt hun ikke til at begynde med kunne give et motiv til drabet. Kort tid efter tilstod ”Pige A” at hun og Mitarai var blevet uvenner over nogle beskeder skrevet på internettet[2]. Den 15. september 2004 besluttede den japanske familieret, at anbringe ”Pige A” på en institution. På grund af den alvorlige forbrydelse blev der ikke taget hensyn til hendes alder. [3]

“Pige A” blev sendt på opdragelsesanstalt i Tochigi præfektur.

Analyse af ”Pige A”[redigér | redigér wikikode]

Nyhedsmedierne reporterede at "Pige A" blev bagtalt på en hjemmeside, og at mordet måske var hendes hævn over Mitarai.[4] En politipsykolog fastslog at “Pige A” ikke var psykisk syg. Hun havde en fortid af voldelige episoder – fra at slå og sparke sine klassekammerater til en episode med en kniv en måned før mordet. Der har været nogle spekulationer om at ”Pige A” lider af hikikomorisyndrom, men ingen læge har givet denne diagnose. ”Pige A” viste tegn på at trække tilbage fra sit sociale liv, hvilket indebar at hun stoppede aktiviteter i forskellige klubber. Hun forsatte med de fysiske aktiviteter, specielt basketball, indtil kort tid før episoden. [5] Det ser ud til at “Pige A” var fascineret og påvirket af den mere voldelige del af internetkulturen. En analyse af sagen fastslår, at hun ”var en pige som var fascineret med urban legender, internet subkulturer, som går så langt som til Ero guro(stammer fra det engelsk "erotic grotesque nonsense"). Fra hendes hjemmeside var der link til chok flash film og bizarre ASCII film, som ville kunne ryste selv en garvet internet kriger."[6] Hendes hjemmeside viste hendes interesser, som blandt andet var fanfiction om hendes favoritfilm Battle Royale, og underlige ”opskrifter”(med navne som"Curse of the Purple Skull" and "Demonic Art"). En særlig stærk indflydelse var "Red Room" horror flash videoen, om hvilket hele hendes hjemmeside design var opbygget.

Eftervirkning af “Pige A” episode[redigér | redigér wikikode]

Mordet satte mere gang i en igangværende debat i Japan, omkring alderen af kriminel ansvarlighed, som var lavet om fra alderen 16 til 14 i 2000, på grund af Sakakibara morderne i Kobe, Hyogo i 1997, og behøvede nu at blive lavet om igen.[7] Akio Mori Akio Mori udnyttede hende for at støtte han teori "Game Brain".[4]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ (på japansk)フジテレビがネバダの本名を暴露?. Hentet 19. september, 2007. 
  2. ^ Japan in shock at school murder. BBC News. 2. juni 2004. Hentet 19. september, 2007. 
  3. ^ An 11-year-old Japanese girl to be placed in juvenile center over classmate's slaying. Associated Press. 15. september 2004. Hentet 19. september, 2007. 
  4. ^ a b Using computers for long hours may prompt children to behave violently, neurologists says. Medical News Today. 23. juni,2004. Hentet 7. februar, 2008. 
  5. ^ Faiola, Anthony (9. august 2004). "Youth Violence Has Japan Struggling for Answers - 11-Year-Old's Killing of Classmate Puts Spotlight on Sudden Acts of Rage". Washington Post Foreign Service: A01. Hentet 19. september, 2007. 
  6. ^ NEVADA. Hentet 19. september, 2007. 
  7. ^ Watson, Nicholas (21. juni 2004). Violent crime prompts debate over age of legal responsibility in Japan. Publique!. Hentet 19. september, 2007. 

Se også[redigér | redigér wikikode]