Newfoundland og Labrador

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Newfoundland og Labrador
Provins
NLW Table2 tango7174.jpg
Flag of Newfoundland and Labrador.svg
Coat of Arms of Newfoundland and Labrador.svg
Våben
Officielt navn: Newfoundland and Labrador
Motto: Quaerite Primum Regnum Dei
Land Canada Canada
Officielt sprog Engelsk (de facto)
Hovedstad St. John's
Største by St. John's
Areal 405.212 km²
Indbyggertal 521.542 (2019)
 - tæthed 1,36
Grundlagt 31. marts 1949
Premierminister Andrew Furey
Newfoundland og Labrador
Newfoundland og Labrador
Hjemmeside: gov.nl.ca

Newfoundland og Labrador er en canadisk provins beliggende i Østcanada ved Atlanterhavet. Vigtige byer er hovedstaden St. John's og Corner Brook.

Newfoundland og Labrador har omkring 521.542 indbyggere og dækker et 405.212 km² stort areal. Dermed er provinsen cirka ni gange større end Danmark. Befolkningsmæssigt er Newfoundland og Labrador den syvendestørste af Canadas 10 provinser.

Newfoundland og Labrador blev en provins i 1949.

Traditionelt har fiskeri været vigtig for økonomien. I de senere år er der investeret i offshore-olieindustrien, bl.a. i Hibernia-feltet ud for kysten af Newfoundland, hvor man begyndte at udvinde olie i 1997, samt i Terra Nova-feltet, hvorfra man hentede den første olie i 2001. Håbet er, at olie bliver Newfoundlands nye økonomiske base efter mange problemer med fiskeriet siden 1990'erne.

Tæt ved den nordligste pynt af Newfoundland ligger L'Anse aux Meadows med rester af en vikingeboplads, der tolkes som et sikkert vidnesbyrd om Leif den Lykkeliges overvintring i Amerika omkring år 1000. Fundet og de rekonstruerede huse tiltrækker et betydeligt antal turister hver sommer.

Labrador er et af de ældste europæiske navne i Canada. Regionen fik sit navn til ære for den portugisiske opdagelsesrejsende João Fernandes Lavrador, som sammen med Pedro de Barcelos så landet i 1499.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 53°N 60°V / 53°N 60°V / 53; -60