Nicola Antonio Porpora

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Nicola Antonio Porpora
Nicola Antonio Porpora.jpg
Information
Født 17. august 1686Rediger på Wikidata
NapoliRediger på Wikidata
Død 3. marts 1768 (81 år)Rediger på Wikidata
NapoliRediger på Wikidata
Genre OperaRediger på Wikidata
Beskæftigelse Musikpædagog, komponistRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Nicola Antonio Porpora (17. august 16863. marts 1766) var en italiensk operakomponist og sangermester.

Porporas fødeby Neapel var på hans tid operaens metropol, derfra forskrevs både komponister og operister hele verden over. Han udmærkede sig i begge retninger, optrådte just ikke selv som sanger, men var sjælden forfaren i sangkunstens hemmeligheder. Blandt hans sangelever findes en mængde af tidens berømte sangerberømtheder, deriblandt Caffarelli og Farinelli.

Som frugtbar og yndet operakomponist — i alt kender man fra ham 53 operaer — og søgt sangermester rejste han ligesom så mange af sine italienske kolleger ud, 1725—55 træffer vi ham snart i Tyskland, snart i London, hvor han stod i spidsen for det imod Händel grundede operaforetagende, snart i Wien, hvor Haydn i sin ungdom gjorde tjeneste hos Porpora, og i Dresden, hvor Porpora virkede som hofkapelmester.

Siden 1755 tog han atter ophold i Neapel og ansattes som kapelmester ved Domkirken og direktør for konservatoriet San Onofrio. Foruden de nævnte operaer har Porpora komponeret 6 oratorier, dertil en mængde kirkemusik i tidens operistiske Stil samt forskellige værker for kammermusik, der endnu har interesse for vor tid, violinsonater, triosonater for strygeinstrumenter, fugaer for klaver og endelig — ikke mindst værdifulde — en række solokantater for en sangstemme med klaver.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]