Spring til indhold

Nicola Antonio Porpora

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nicola Antonio Porpora
Information
Født17. august 1686 Rediger på Wikidata
Napoli, Italien Rediger på Wikidata
Død3. marts 1768 (81 år) Rediger på Wikidata
Napoli, Italien Rediger på Wikidata
StatsborgerKongeriget Napoli Rediger på Wikidata
SprogItaliensk Rediger på Wikidata
GenreOpera Rediger på Wikidata
BeskæftigelseMusikpædagog, komponist Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Nicola Antonio Porporas hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Nicola Antonio Porpora (17. august 16863. marts 1768) var en italiensk operakomponist og sangermester.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Porporas fødeby Neapel var på hans tid operaens metropol, derfra forskrevs både komponister og operister hele verden over. Han udmærkede sig i begge retninger, optrådte just ikke selv som sanger, men var sjælden forfaren i sangkunstens hemmeligheder. Blandt hans sangelever findes en mængde af tidens berømte sangerberømtheder, deriblandt Caffarelli og Farinelli.

Som frugtbar og yndet operakomponist — i alt kender man fra ham 53 operaer — og søgt sangermester rejste han ligesom så mange af sine italienske kolleger ud, 1725—55 træffer vi ham snart i Tyskland, snart i London, hvor han stod i spidsen for det imod Händel grundede operaforetagende, snart i Wien, hvor Haydn i sin ungdom gjorde tjeneste hos Porpora, og i Dresden, hvor Porpora virkede som hofkapelmester.

Siden 1755 tog han atter ophold i Neapel og ansattes som kapelmester ved Domkirken og direktør for konservatoriet San Onofrio. Foruden de nævnte operaer har Porpora komponeret 6 oratorier, dertil en mængde kirkemusik i tidens operistiske Stil samt forskellige værker for kammermusik, der endnu har interesse for vor tid, violinsonater, triosonater for strygeinstrumenter, fugaer for klaver og endelig — ikke mindst værdifulde — en række solokantater for en sangstemme med klaver.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]