Napoli

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Napoli (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Napoli)
Napoli
Byflag Byvåben
Flag of Naples.svg CoA Città di Napoli.svg
MontageofNaples.jpg
Napoli
Overblik
Land: Italien Italien
Borgmester: Luigi De Magistris
Region: Campania
Provins: Napoli
Kommune: Comune di Napoli
Postnr.: 80100, 80121-20147
Demografi
By: 989.292 (2014)
 - Areal: 117,27 km²
 - Befolkningstæthed: 8 436,02 pr. km²
Tidszone: +1 (CET)
Højde m.o.h.: 17 m
Hjemmeside: www.comune.napoli.it
Oversigtskort

Koordinater: 40°50′N 14°15′E / 40.833°N 14.250°Ø / 40.833; 14.250 Napoli er den største by i Syditalien og hovedstad i regionen Campania. Byen har omtrent 1 million indbyggere. I nærheden ligger vulkanen Vesuv.

Napoli blev sandsynligvis grundlagt af græske kolonister omkring 8. århundrede f.Kr..

Det græske navn Neapolis betyder "Den nye by". Selv om den blev erobret af romerne i 300-tallet f.Kr., beholdt den længe sin græske kultur.

Frem til Italiens samling var Napoli et selvstændigt kongedømme, som omfattede det meste af det sydlige Italien og Sicilien.

I Napoli finder man Teatro San Carlo, det ældste operahus i verden, som fremdeles er i drift. Det blev åbnet 4. november 1737.

Tidligere hed byen Neapel på dansk – det opfattedes således som meget autentisk, da Bournonville i midten af 1800-tallet kaldte sin ballet "Napoli" og fastholdt den korrekte stavemåde. Den gamle danske staveform Neapel kendes i dag næsten kun fra talemåden: "Se Neapel og dø!".

Traditionelt anses pizzaen for at stamme fra Napoli. Byens fodboldklub SSC Napoli er også en magtfaktor i Italiensk fodbold, med en fanatisk fanbase, og Diego Maradona har blandt andet spillet adskillige år i netop denne klub med stor succes.

Napoli har en stor havn. Ud over fragttrafik er der færger til Sicilien (Palermo), Sardinien (Cagliari) og Tunesien (Tunis)

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Napoli ligger ved Middelhavet mellem to vulkanområder, Vesuv og Campi Flegrei, der regnes for nogle af verdens farligste vulkaner.[1]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder/eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Italiensk geografi Stub
Denne artikel om italiensk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi