Napoli

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Napoli (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Napoli)
Napoli
Byflag Byvåben
Flag of Naples.svg CoA Città di Napoli.svg
MontageofNaples.jpg
Napoli
Overblik
Land: Italien Italien
Borgmester Luigi De Magistris
Region: Campania
Provins: Napoli
Kommune: Comune di Napoli
Postnr.: 80100, 80121-20147
Demografi
By: 989.292 (2014)
 - Areal: 117,27 km²
 - Befolkningstæthed: 8 436,02 pr. km²
Andet
Tidszone: +1 (CET)
Højde m.o.h.: 17 m
Hjemmeside: www.comune.napoli.it
Oversigtskort

Koordinater: 40°50′N 14°15′E / 40.833°N 14.250°Ø / 40.833; 14.250 Napoli er den største by i Syditalien og hovedstad i regionen Campania. Byen har omtrent 1 million indbyggere. I nærheden ligger vulkanen Vesuv.

Napoli blev sandsynligvis grundlagt af græske kolonister omkring 8. århundrede f.Kr. Det græske navn Neapolis betyder "Den nye by". Selv om den blev erobret af romerne i 300-tallet f.Kr., beholdt den længe sin græske kultur. Frem til Italiens samling var Napoli et selvstændigt kongedømme, som omfattede det meste af det sydlige Italien og Sicilien. I Napoli finder man Teatro San Carlo, det ældste operahus i verden, som fremdeles er i drift. Det blev åbnet 4. november 1737.

Tidligere hed byen Neapel på dansk – det opfattedes således som meget autentisk, da Bournonville i midten af 1800-tallet kaldte sin ballet "Napoli" og fastholdt den korrekte stavemåde. Den gamle danske staveform Neapel kendes i dag næsten kun fra talemåden: "Se Neapel og dø!".

Traditionelt anses pizzaen for at stamme fra Napoli. Byens fodboldklub SSC Napoli er i Italiensk fodbolds bedste liga, med en fanatisk fanbase, og Diego Maradona har blandt andet spillet adskillige år i netop denne klub.

Napoli har en stor havn. Ud over fragttrafik er der færger til Sicilien (Palermo), Sardinien (Cagliari) og Tunesien (Tunis). Byen historiske centrum har siden 1995 været på UNESCOs lister over verdensarv.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Napoli ligger ved Middelhavet mellem to vulkanområder, Vesuv og Campi Flegrei, der regnes for nogle af verdens farligste vulkaner.[1]

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Romantisk maleri af Salvatore Fergola der viser invielse af jernbanen fra Napoli til Portici i 1839.

Napoli har længe været centrum for kunst og arkitektur, og byen er spækket med middelalderlige, barok- og renæssancekirker, slotte og paladser. I 1700-tallet oplevede Napoli en periode med nyklassicisme, efter opdagelsen af de forbløffende intakte romersk ruiner af Herculaneum and Pompeji.

Accademia di Belle Arti di Napoli blev grundlagt af Karl 3. af Bourbon i 1n752 som Real Accademia di Disegno (dansk: Kongeligt Akademi for Design), og det var centrum for den kunstneriske skole kaldet Posillipo i 1800-tallet. Kunstere som Domenico Morelli, Giacomo Di Chirico, Francesco Saverio Altamura og Gioacchino Toma arbejdede i Napoli i denne periode, og mange af deres værker er i dag udstillet i Akademiet samling. Det moderne akademi tilbyder kurser i malerkunst, interiørdesign, billedhugger, design, restaurering og byplanlægning. Napoli er også kent for dets teatre, der er blandt de ældste i Europa. Operahuset Teatro di San Carlo kan dateres tilbage til 1700-tallet.

Napoli har også en kunstnerisk tradition med Capodimonteporcelæn. I 1743 grundlagde Karl af Bourbon den Kongelige Fabrik Capodimonte, og mange af fabrikkens kunstværker er i dag udstillet på Museet i Capodimonte. Adskillige af Napolis porcelænsfabrikker fra midten af 1800-tallet er fortsat aktive. Napolitansk skrædderri er berømt for sin komfort og lethed. Den blev til i et forsøg løsne op i stivheden i det traditionelle engelske skrædderi, som ikke passede godt med livsstilen i Napoli.[2]

Køkken[redigér | redigér wikikode]

Napoli er international kendt for byens køkken og vin; det trækker på kulinarisk indflydelse til adskillige kulturer, der har beboet byen igennem historien, inklusive Grækenland, Spanien og Frankrig. Det napolitanske køkken har udviklet sig som en særlig afart af det italienske køkken i 1700-tallet. Ingredienser er typisk rige på smag, men samtidig til at betale for den brede befolkning.[3]

Napoli bliver traditionelt tilskrevet for stedet, hvor pizzaen blev opfundet.[4] Det startede som mad til de fattige, men under Ferdinand 4. blev denne spise populær blandt overklassen. Pizza margherita skulle efter sigende være blevet opkaldt efter dronning Margherita af Savoyen efter et besøg til byen.[4] Oprindeligt blev de fremstillet i en brændefyret stenovn, og ingredienserne til napolitansk pizza har siden 2004 været strengt reguleret ved lov, og det skal inkludere mel af typen "00" med tilføjelse af mel af typen "0", gær, naturligt mineralvand, skrællede tomater eller friske cherrytomater, mozzarellaost, havsalt og ekstra jomfru olivenolie.[5]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Devil May Care – Campi Flegrei, NDVP #3 Volcano Cafe
  2. ^ http://journal.styleforum.net/neapolitan-jacket-characteristics/
  3. ^ The Foods of Sicily – A Culinary Journey. ItalianFoodForever.com. 24. juni 2007. Arkiveret fra originalen 12. februar 2008. Hentet 19. juni 2013. 
  4. ^ a b Pizza – The Pride of Naples. HolidayCityFlash.com. 8. januar 2008. Arkiveret fra originalen 19. juni 2006. Hentet 24. juni 2013. 
  5. ^ "Proposal of recognition of the Specialita' Traditionale Garantita 'Pizza Napoletana'". Forno Bravo. 24 May 2004. Retrieved 27 November 2011.

Kilder/eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Italiensk geografi Stub
Denne artikel om italiensk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi