Niels Valentin Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Niels Valentin Hansen
Født 17. oktober 1942 (79 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Bankdirektør, bankier Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Roskilde Bank Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Niels Valentin Hansen (født 17. oktober 1942 i København) og tog afgangseksamen fra Roskilde Private Realskole. Han startede som elev i Roskilde Bank, og blev i 1978 administrerende direktør i Roskilde Bank.

Niels Valentin Hansen var direktør i Roskilde Banks "gyldne periode", hvor aktiviteterne og aktiekurserne steg. Han havde – samme med andre af bankens direktører – indgået aftale med bankens bestyrelse om en bonusordning, der afspejlede kursudviklingen af bankens aktier.

Han havde på et tidspunkt en bonusordning, der havde en værdi på 115 millioner kr. Ved indløsning var denne værdi dog formindsket til 30 mio. kr [1]. Direktørerne Arne Wilhelmsen og Stig Bo Jensen kunne også udnytte deres optioner på 55 millioner kr.

Roskilde Bank var stærkt involveret i byggesektoren og var stærkt bundet op på meget store enkeltkunder, hvis aktiviteter knyttede sig stærkt til væksten i ejendomspriserne. Efter stagnationen i ejendomssektoren viste bankens tab sig at være i milliardklassen. På dette tidspunkt havde Niels Valentin Hansen trukket sig tilbage, men det er efterfølgende kommet frem, at flere kreditvurderinger af de helt dominerende kunder ikke er behandlet af bankens krediteksperter, men kun af Niels Valentin Hansen sammen med bestyrelsen. Omfanget heraf er endnu ikke kendt, men vil formentlig blive gransket yderligere, og medlemmer af aktionærgruppen har barslet med en retsag mod bankens bestyrelse og direktion, ligesom Bagmandspolitiet også har udvist interesse for sagen [2].

Efter at bankens krise kom frem og forholdene omkring krakket forlangt undersøgt, har Valentin valgt at trække sig fra de direktørposter han besad i BankInvest.[3]

Roskilde Banks nye administrerende direktør Søren Kaare-Andersen, overtog banken i økonomisk krise, tilsyneladende uden at kende krisens fulde omfang, og det lykkedes ham ikke at stabilisere banken.

Efter krav fra Nationalbanken skulle Roskilde Bank søge at finde en køber til de fungerende dele af banken og afvikle de tabsgivende dele. Banken meddelte den 25. august 2008 at dette ikke var lykkedes, hvorefter Nationalbanken og Det Private Beredskab til Afvikling af Nødlidende Banker, Sparekasser og Andelskasser overtog banken for at undgå en direkte konkurs.

1991 blev han Ridder af Dannebrog.

Noter og referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Bankchef taber 80 mio. kr. på aktiekrise – borsen.dk, 26. april 2008". Arkiveret fra originalen 1. maj 2008. Hentet 25. august 2008.
  2. ^ Bagmandspolitiet på spring mod tidligere Roskilde-direktion – fra business.dk, 26. august 2008
  3. ^ http://epn.dk/finans/article1422031.ece (Webside ikke længere tilgængelig) Omstridt direktør ude af BankInvest – epn.dk 28. august 2008