Njál Torgeirsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Njál Torgeirsson (islandsk: Njáll Þorgeirsson; født sandsynligvis en gang før 950; død ca. 1010) eller Brennu-Njál (Brente-Njal) var en islandsk høvding i 900-tallet som boede på Bergþórshvoll (Bergtorskvål), og er personen som Njáls saga er navngivet efter, og han spiller en vigtig rolle i denne saga.

Njál var ifølge sagaen søn af Torgeir "gollnir" Torolfsson (Þorgeir "gollnir" Þórólfsson) og Åsgerd Askelsdotter (Ásgerður Áskelsdóttir; morens virkelige navn er ukendt mens Åsgerd egentlig var hans bedstemor, en flygtning fra Norge). Hans hustru var Bergtora Skarphedinsdotter (Bergþóra Skarphéðinsdóttir). I sagaen bliver han beskrevet som en snild, rig og smuk mand, på trods af, at han var skægløs. Han var særlig lovkyndig, klog og fremsynet, og gav gode råd til alle som kom til ham. Han var ellers en god ven af Gunnar fra Lidarende.

Njál døde sammen med resten af familien da han valgte at brænde inde på gården Bergþórshvoll selv om han bliver tilbudt at gå fri, da gården blev angrebet af hans sønners fjender. Afbrændingen af Bergþórshvoll skete ifølge arkæologiske udgravninger ca. 1010.

Njáll er en norrøn form af det gæliske navn Niall, som svarer det moderne engelske navnet Neil.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]