Nordfriisk Instituut

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nordfriisk Instituut i Bredsted / Bräist
Friisk Futuur

Nordfriisk Institut eller Nordfrisisk Institut i Bredsted i det vestlige Sydslesvig er den centrale institution for nordfrisernes kultur, sprog og historie. Institutet har til huse i Bredsteds tidligere folkeskole.

Institutet i Bredsted blev etableret i 1964 som resultat af frisernes nationale splittelse. Allerede i 1948 blev Foreningen Nordfrisisk Institut dannet for at skabe et neutralt frisisk institution, som kunne bidrage til overvindelse af konflikten mellem tysksindede og nationale og dansksindede frisere.

Institutet har et bibliotek og et eget forlag, som udgiver institutionens videnskabelige publikationer. Hvert år udgives den nordfrisiske årbog og flere numre af tidskriftet Nordfriesland. I 2018 blev den interaktive udstilling Nordfriisk Futuur (på dansk Nordfrisisk Fremtid) i en moderne sidebygning indviet. Udstillingen skal synliggøre det nordfrisiske mindretal og institutets arbejdsområder for et større publikum. Den interaktive udstilling består af forskellige tema-øer med bevægelige elementer, korte film og frisiske lydoptagelser.

Institutes direktor var de første år Vilhelm Tams Jørgensen. 1987 overtog Thomas Steensen og i 2018 endelig Christoph G. Schmidt ledelsen.

Institutes hovedemner er:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.