Norsk Kvinnesaksforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Norsk Kvinnesaksforening
Generelle informationer
Type Forening/lag/innretning Rediger på Wikidata
Grundlagt 28. juni 1884 Rediger på Wikidata
Grundlægger Gina Krog, Cecilie Thoresen, Hagbard Berner Rediger på Wikidata
Formand Anne Hege Grung Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Foreningens hjemmeside
Foreningens hjemmeside
Hovedkontoret på Majorstuen, Oslo

Norsk Kvinnesaksforening (NKF) er en norsk tværpolitisk organisation der arbejder for ligestilling mellem kønnene og alle pigers og kvinders menneskerettigheder. Den blev etableret i 1884 og er Norges ældste politiske organisation efter partiet Venstre. NKF står for en inkluderende og progressiv liberal feminisme og har til formål at repræsentere alle, der identificerer sig som piger og kvinder. Foreningen er tværpolitisk med medlemmer fra Høyre til Sosialistisk Venstreparti og har altid været åben for alle uanset køn. NKF var historisk set den vigtigste organisation inden for den borgerlige kvindesagsbevægelse og havde oprindelig tætte bånd til Venstre. NKF er medlem af International Alliance of Women og er den norske søsterorganisation af Dansk Kvindesamfund.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Norsk Kvinnesaksforening (dengang skrevet Norsk Kvindesagsforening) blev etableret 28. juni 1884 for at "virke for at skaffe Kvinden den hende tilkommende Ret og Plads i Samfundet". Dens grundlæggere bestod af 171 mænd og kvinder, blandt dem et stort antal parlamentsmedlemmer, en række tidligere og senere statsministre fra Venstre, redaktørerne af de store liberale aviser, den senere Højre-statsminister Francis Hagerup og andre kendte personer fra det politiske og offentlige liv. Ved stiftelsen blev Camilla Collett udnævnt til æresmedlem.

Organisationen har bl.a. arbejdet for kvinders stemmeret, retten til arbejde og etableringen af Likestillingsrådet, forløberen til Likestillings- og diskrimineringsombudet. Norsk Kvinnesaksforening er medlem i International Alliance of Women, der har generel rådgivende status i FN's økonomiske og sociale råd. NKF havde i mange år kontorer i Sehesteds gade 1 i Oslo, og har nu kontorer på Majorstuen i Oslo.

Formænd (til 1974) og ledere (efter 1974)[redigér | rediger kildetekst]

Eva Kolstad, NKFs formand 1956–1968, var formand for Venstre, administrations- og forbrugerminister og Norges første ligestillingsombud

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]