Nuoro

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nuoro
Oliena-Nuoro-Orune.jpg
Overblik
Land Italien Italien
Region Sardinien
Provins Nuoro
Postnr. 08100Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 36.579 (2018)[1]Rediger på Wikidata
 - Areal 192 km²
 - Befolkningstæthed 190 pr. km²
Andet
Højde m.o.h. 554 mRediger på Wikidata
Hjemmeside www.comune.nuoro.it

Nuoro er hovedby for provinsen af samme navnSardinien, Italien. Kommunen har 36.579(2018)[1] indbyggere, dækker et areal på 192 km² og ligger i bjergområdet Barbagia midt på øen i 554 meters højde.

Historie[redigér | redigér wikikode]

De første skriftlige kilder om Nuoro stammer fra 1342, men arkæologiske fund viser, at området har været beboet allerede i slutningen af det 6. århundrede. På et højdedrag i den sydlige udkant af byen findes desuden en nuragh, der hedder Nuragh Tanca Manna. I 1779 blev byen bispesæde og i 1889 åbnedes en jernbaneforbindelse til Macomer – en af de få lokalbaner på Sardinien, som stadig eksisterer. I 1926 blev byen provinshovedstad.

Byen[redigér | redigér wikikode]

Byen har et spændende centrum med smalle gader og gamle huse, bl.a. omkring byens strøg, Corso Garibaldi og omkring Via Grazia Deledda, hvor man finder den italienske forfatter og nobelpristager Grazia Deleddas hjem, hvor hun boede fra sin fødsel i 1871 og frem til 1899. I dag er huset indrettet som et museum, der indeholder forskellige personlige effekter, og samtidig viser, hvordan en relativt velhavende familie boede på den tid. I den lille kirke Chiesetta della Solitudine i udkanten af byen ligger hun begravet.

Det etnografiske museum, Museo della Vita e delle Tradizioni Popolari Sarde, indeholder samlinger af tekstiler, møbler, smykker og brugsgenstande fra hele området. Lige udenfor byen ligger bjerget Monte Ortobene med en højde på 955 meter, der er et populært udflugtsmål med udsigt over byen, bjergene og de omliggende landsbyer.

Billedgalleri[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Oplysningen er fra Wikidata, som angiver denne kilde: demo.istat.it. Hentet 16. marts 2019.