Spring til indhold

OP (virksomhed)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
OP
Nyt OP-Pohjola koncernhovedkvarter
Virksomhedsinformation
SelskabsformKooperativ Rediger på Wikidata
BrancherFinanssektor, bankvæsen, finansiel service Rediger på Wikidata
Grundlagt1902 Rediger på Wikidata
HovedsædeVallila, Finland Rediger på Wikidata
ProduktBank Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Tidligere OP-Pohjola Group hovedkvarter

OP er en finsk finanskoncern. Koncernen består af 180 kooperative banker og deres centralorganisation. OP har over 1,4 mio. kunder i ejerkredsen. Foruden bankvirksomhed driver koncernen også forsikringsservices og et hospital.[1] OPs omsætning var i 2013 på 3,23 mia. US$ og der var 12.587 ansatte.

I 2014 overtog koncernen den resterende del af aktierne i Pohjola Bank og konsoliderede sine services under OP-mærket. OP-Pohjola blev forkortet til OP.[2]

OP’s nye hovedkvarter er lokaliseret i Vallila i Helsinki og åbnede i 2015.

Virksomhedens forgænger blev etableret i 1891, da brandforsikringsselskabet Palovakuutus-Osakeyhtiö Pohjola påbegyndte sine aktiviteter. Pohjola Bank blev børsnoteret på Helsinki børs i 1922.

De første lokale kreditforeninger blev etableret i 1902 efter at der blev modtaget et stort lån af den finske stat. Kooperativernes centralorganisation blev etableret i 1928, som en ideologisk organisation mellem lokale afdelinger. Efterhånden som forretningsområdet er blevet mere reguleret, så har centralorganisationen øget sin indflydelse på de lokale banker markant.

I 2014 bekendtgjorde OP, at de de har planer om udvide indenfor sundhed og velvære. De driver et hospital i Helsinki-regionen, men de har planer om at åbne nye hospitaler i nær fremtid under Pohjola-mærket, som ikke længere benyttes til bankvirksomhed.[3]