Oberalppasset

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Oberalppasset
Oberalppass
Passo dell'Oberalp
Oberalp Pass
Oberalppass Ostrampe.jpg
Passet set fra Graubünden, Schweiz
Højde 2.044 m.o.h.[1]
Længde 23 km[2]
Krydses af Schweizisk landevej 19[3][4]
Gennemskæres af Matterhorn Gotthard Bahn (biltog)[5]
Sted Schweiz Schweiz i kanton Graubünden
Kæde Glarner-kæden i Alperne
Oberalppasset ligger i Schweiz
Oberalppasset
Oberalppasset
Switzerland ski resort and lighthouse on Oberalp Pass.jpgVinterbillede fra passet

Oberalppasset (2.044 m.o.h.) (italiensk:Passo dell'Oberalp, Cuolm d'Ursera eller Alpsu) er et højt bjergpas i Glarner-kæden af Alperne i kanton Graubünden i Schweiz. Passet forbinder byen Andermatt i dalen Urserental i kanton Uri med landsbyen Disentis/Mustér i dalen Surselva i kanton Graubünden.[6] Passet ligger i de såkaldte Glarner Alper.

Området[redigér | rediger kildetekst]

Rhinen (Vorderrhein) har sit udspring ved søen Tomasee. Oberalpsee ligger 20 m lavere i retning mod Andermatt.[6] En flerdages vandrerute Senda Sursilvana er markeret gennem passet og langs Vorderrhein til Alpenrheins begyndelse.[7] Passet er centrum for Oberalp skiområdet, som er en del af Gotthard Oberalp Arena. Området strækker sig på Graubünden siden til Dieni, nær Rueras i dalen Suelva.[8]

Jernbane og vej[redigér | rediger kildetekst]

Matterhorn-Gotthard Jernbanen krydser passet i en kort tunnel. Oberalppassets jernbanestation ligger ved vejen. Det er det højeste sted på jernbanelinjen. Når vejen er lukket, så kører der dagligt et biltog i hver retning.

Vejforbindelsen gennem passet blev bygget 1862-63 og er en del af hovedvej 19 (H19).[9] Vejen er lukket om vinteren. Afhængig af snefaldet, så lukkes vejen på et tidspunkt mellem slutningen af oktober og begyndelsen af december. Vejen åbner som regel i slutningen af april, men nogle år åbnes først i midten af maj.[10] Når vejen er lukket, så kan et begrænset antal biler komme med de daglige biltog mellem Andermatt og Sedrun.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Kildehenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 46°39.517′N 8°40.283′Ø / 46.658617°N 8.671383°Ø / 46.658617; 8.671383