Ocna Mureş

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
 Ocna Mureş
Ocna Mureș, Marosújvár, Miereschhall Rediger på Wikidata
 Ocna Mureşs byvåben
Overblik
Land Rumænien Rumænien
Borgmester Silviu Vințeler[1] Rediger på Wikidata
Rumæniens distrikter Alba
Postnr. 515700 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 12.480 (2021)
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 281 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.primariaocnamures.ro
Oversigtskort

Ocna Mureș (ˌokna ˈmureʃ; latin: Salinae}, ungarsk: Marosújvár, tysk: Miereschhall) er en by i distriktet Alba i Rumænien, beliggende i det nordøstlige hjørne af distriktet, nær floden Mureș.

Byområdet viser spor af bebyggelse, der går tilbage til bondestenalderen.[2] I Romertiden lå i området et fort i det nuværende Războieni-Cetate, hvis garnison i det andet og tredje århundrede overvågede floddalen af Mureș og beskyttede den saltproduktion, der allerede da var i gang.

Byen ligger ved siden af et stort saltforekomst, der blev udvundet i fortiden, men også helt fram til loftet i minerne kollapsede på grund af vandindtrængning i 1978. Ocna Mureș har et anlæg til fremstilling af klorosodiske produkter, et anlæg til udvinding af salt, og tidligere et spa-anlæg, som brugte saltvandet fra de tidligere miner.

Byen administrerer fem landsbyer: Cisteiu de Mureș (Magyarcsesztve), Micoșlaca (Miklóslaka), Războieni-Cetate (Székelyföldvár), Uioara de Jos (indtil 1960 Ciunga; Csongva) og Uioara de Sus (Felsőmarosújvár). Dens tidligere navn er Uioara, og den hed Ocna Mureșului fra 1925 til 1956. Byen har 12.480 (2021) indbyggere.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012, Central Electoral Bureau.
    Rezultatele alegerilor locale din 2016, Central Electoral Bureau (fra Wikidata).
  2. ^ Zoia Maxim: Neo-Eneoliticul Din Transilvania: Date Arheologice Şi Matematico-statistice. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca 1999, ISBN 978-973-0008-66-1.