Spring til indhold

Oluf Braren

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Oluf Braren
Personlig information
Født25. februar 1787 Rediger på Wikidata
Oldsum, Slesvig-Holsten, Tyskland Rediger på Wikidata
Død22. marts 1839 (52 år) Rediger på Wikidata
Toftum, Slesvig-Holsten, Tyskland Rediger på Wikidata
FamilieLorenz Braren (tip-grandnevø) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseKunstmaler, akvarelmaler, lærer Rediger på Wikidata
FagområdeMalerkunst Rediger på Wikidata
BevægelseNaivisme Rediger på Wikidata
Påvirket afJohann Heinrich Wilhelm Tischbein Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Gravsten af Oluf Braren på Syderende kirkegård på Før

Oluf Braren (7. februar 1787 i OldsumFør22. marts 1839 i Toftum) var en nordfrisisk kunstmaler. Han blev især kendt for sine portrætter, skildringer fra folkelivet på Før og sine religiøse billeder. Amatørmalerens billeder viser en tæt forbindelse til hans nordfrisiske hjemstavn. En del af hans værker tilordnes den naive maleri.

Oluf Braren blev født 1787 i Oldsum på friserøen Før, hvor hans far var landmand og smed. Efter familiens ønske skulle han blive smed, men han var mere interesseret i litteratur og naturhistorie. Allerede med 19 år fik et lærerembede i BrarupSild, hvor han også mødte sin senere kone Meete. I september 1808 giftede de sig. To år senere rejste han sammen med Meete hjem til sin hjemø Før for at arbejde som lærer i Midlum, Yttersum, og siden i Toftum, hvor han blev til sin død i 1839. I Yttersum indledte han et kærlighedsforhold til sin elev Ing Peter Matzen fra nabobyen Hedehusum, hvis forholdet holdt i alt syv år.

På trods af hans isolerede tilværelse, efterladt han en række kunstværker på højstående niveau. Hans værk omfatter både portrætter, skildringer fra folkelivet og en række religiøse og mytologiske halvfigurbilleder. Portrætterne viser mest venner og familiemedlemmer. Mest kendt er hans storportræt af Jong Göntje Braren. Portrætterne oplyser meget om de afbildede personers væsen og karakter samt kunstneres indre indstilling. Hans billeder viste for det meste stolte og selvbevidste skikkelser. Centralt i hans produktion står det ufuldendte billede En brudevielse på Før.

Ves siden af maleriet var han også stærkt optaget af naturhistorie. Allerede i 1813 udgav en illustreret bog med hans egne billeder af henved 100 pattedyr. Mens han levede, var han næsten ukendt. Først i 1900-tallet blev hans værk genopdaget. Oluf Braren døde i 1839 i Toftum og er begravet på kirkegården i Syderende.

Billeder[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Ernst Schlee: Der Maler Oluf Braren 1787-1839, Husum 1986.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]