Otto Mørkholm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Otto Reinholdt Mørkholm (28. juli 1930 i København16. juli 1983Frederiksberg) var en dansk historiker og numismatiker. Hans speciale var antikken og denne periodes mønter.

Han var dr.phil. og fra 1959 museumsinspektør ved Den Kongelige Mønt- og Medaillesamling, hvor han fra 1960 var samlingens overinspektør.

Mørkholm har i højere grad en nogen anden dansk historiker forfattet flere internationale artikler, essays og fagbøger om specialiserende emner. Mørkholms doktordisputats "Antiochus IV of Syria" fra 1966 er stadig den bedste bog om Seleukideriget i denne periode, og man kan i dag ikke læse en bog om hellenistisk numismatik, uden at man vil finde Mørkholms navn i bibliografien.

I de sidste år af hans liv rejste han rundt i verden for at studere de forskellige møntsamlinger, bl.a. i USA. Han dannede sig et overblik over de mange typer af mønter og publicerede i sine sidste år mange artikler inden for studiet af antikkens numismatik.

For den, som studerer Kappadokiens historie i den hellenistiske tidsalder, er det vigtigt at vide, hvilken stor rolle, han har haft i opbygningen af en kronologi for de kappadokiske kongers regeringsperiode. Mørkholms argumenter for dateringen af kongernes regeringstider optræder stadig i fodnoterne hos forskerne.

Otto Mørkholm var uden tvivl en af de bedste inden for sit felt og man må til dato erkende, at han inden for hellenistisk forskning har været den mest betydningsfulde danske historiker i international sammenhæng.

Tilstedeværelsen af et "ø" i hans efternavn har ofte skabt forvirring på udenlandske historikeres litteraturlister. Nogen steder finder man hans efternavn stavet som Mürkholm eller Mörkholm, mens man andre steder vil opdage, at hans navn ikke er indsat alfabetisk korrekt.

Udvalgt bibliografi[redigér | redigér wikikode]

  • The Coinage of Antiochus IV (Historisk-Filosofiske Meddelelser, 1963)
  • Antiochus IV of Syria, København 1966
  • Early Hellenistic coinage : from the accession of Alexander to the Peace of Apamea (336-188 B.C.) , Cambridge University Press, 1991

Det sidstnævnte værk er udgivet posthumt og skulle oprindeligt have dækket hele den hellenistiske tidsalder.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]