Ove Dahl (politi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Ove Dahl (født 1949) var kriminalinspektør i Københavns Politi med titel af drabschef. Han var tidligere røverichef og før det souschef i drabsafdelingen. I 2003 afløste han kriminalinspektør Kurt Jensen som drabschef, da Kurt Jensen gik på pension. Han gik selv på pension i 2011 og blev efterfulgt af Jens Møller.

Klager om racisme[redigér | rediger kildetekst]

Lørdag d. 6. marts 2010 bragte Politiken på side 4 en artikel med overskriften: "Politi: Rumænere er top-kriminelle"[1] om kriminelle østeuropæere, herunder rumænske kriminelle i Danmark. I et interview i artiklen udtalte Dahl:

Citat Ove Dahl advarer specielt mod de rumænske kriminelle og opfordrer folk til at gøre, hvad de bliver bedt om, hvis de bliver udsat for et røveri. »Rumænerne er skrupelløse. De slår ihjel for et par hundrede kroner. Det er en helt anden kultur«, siger han. Citat
Originalartiklen er fjernet fra Politikens hjemmeside, men redigerede udgaver af artiklen findes på andre mediers hjemmesider[2][3][4].

Næstformanden for Radikale Venstre Zenia Stampe fandt udtalelserne racistiske og samme dag skrev hun til Statsadvokaten for København og Bornholm for at klage over Dahl[5]. Om søndagen beklagede Dahl sine udtalelser[6] og Stampe trak klagen tilbage.[7]

Flere af de trykte medier fortalte, på baggrund af en fejl i det oprindelige Ritzau-telegram,[8] fejlagtigt, at Stampe havde politianmeldt Dahl. Når politiansatte begår ulovligheder i tjenesten, indgives imidlertid klage til Statsadvokaten[9]. Stampe rettede bl.a. fejlen i Deadline 8. marts og i P1 Debat 9. marts 2010.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Stine Bolther: Drabschefen, Ekstra Bladets Forlag 2006
Wikiquote har citater relateret til:


Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Claus Blok Thomsen og Bo Maltesen: "Politi: Rumænere er top-kriminelle". Politiken 2010-03-06, side 4
  2. ^ Berlingske.dk Hentet d. 8. marts 2010
  3. ^ Jyllands-Posten Arkiveret 10. april 2010 hos Wayback Machine Hentet d. 8. marts 2010
  4. ^ TV2 Arkiveret 8. marts 2010 hos Wayback Machine Hentet d. 8. marts 2010
  5. ^ Zenia Stampe i Politiken, 6. april 2010, 2. sektion, side 9: "(...) Det er statsadvokatens opgave at tage stilling til, om der skal rejses tiltale. Jeg sætter mig derfor ned og skriver til hende. Men statsadvokaten når aldrig at forholde sig til klagen, for allerede dagen efter ringer pressechefen fra Københavns Politi og fortæller, at Ove Dahl vil gå i pressen og beklage sine udtalelser. En offentlig undskyldning er selvfølgelig langt mere værd end en bøde på 500 kroner, så jeg vælger at frafalde min klage."
  6. ^ Drabschef beklager kommentar om rumæneres kultur Hentet d. 8. marts 2010
  7. ^ Politiker dropper anmeldelse af drabschef Hentet d. 8. marts 2010
  8. ^ Ritzau via www.jp.dk Arkiveret 10. april 2010 hos Wayback Machine Hentet 27. maj 2010
  9. ^ Retsplejelovens kapitel 93B