P/E

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Begrebet P/E står for price/earnings og bruges af virksomheds- og aktieanalytikere. P/E måler, hvor mange penge, en investor skal betale for en årlig indtjening på en krone ved køb af en aktie. P/E udregnes som den nuværende pris for en aktie, P, divideret med enten et gennemsnit af tidligere indtjeninger over en periode, eller en vurdering af fremtidig indtjening.

Historisk P/E[redigér | redigér wikikode]

P/E(10) er det mest almindelige mål og fremkommer ved at dividere den nuværende aktiepris med de sidste 10 års gennemsnitlige årlige indtjening pr. aktie. Dette historiske mål er ikke nødvendigvis et godt mål for fremtidig indtjening. Derfor kan f.eks. P/E(5) som kun måler over de sidste fem år også bruges, hvis selskabet har oplevet ændring i væksten.

Fremtidig P/E[redigér | redigér wikikode]

Et bedre mål for værdisætning af aktier er at estimere den fremtidige indtjening og bruge den til P/E. Det er nemlig ikke altid, et historisk P/E giver et godt billede af fremtidig P/E. F.eks. har mange firmaer haft negativ indtjening i en periode, men kan vise gode tal i de seneste perioder i en klar trend. Sådan et firma har formodet forventning om højere fremtidig indtjening end det historisk midlede P/E ville antage.

F.eks. benyttes estimater af fremtidig indtjening til at udregne P/E(forward), og her er der også tale om en vurdering af den gennemsnitlige, årlige indtjening i en vilkårlig lang periode (i hvertfald så længe, man ejer aktien). En vækstaktie, som har dårlig historisk indtjening, f.eks. Vestas i 2003, vil kunne udvise årlige forbedringer i indtjeningen, der senere vil give positiv indtjening. Dermed bliver historisk P/E ubrugelig for mange selskaber, mens estimeret P/E(forward) kan være særdeles brugbare.

Betydning og brug i investering[redigér | redigér wikikode]

En lav P/E er som udgangspunkt godt: Hvis overskuddet fra virksomheden falder og markedskursen på aktien er uændret, vil P/E stige og gøre aktien mindre attraktiv. Hvis prisen på en aktie falder uden tydelige ændringer i fremtidig indtjening, bliver den tilsvarende mere attraktiv, fordi P/E(forward) falder.

P/E kan også relateres til to andre værdisætningsforhold, K/I (Kurs/Indre værdi) og Egenkapitalafkastet ROE ved hjælp af sammenhængen:

P/E = (K/I) / ROE

Her udregnes ROE som en brøkdel, eller som procentdel hvis man ganger med 100.

Det ses heraf, at hvis kursen svarer til den indre værdi i selskabet, som omtrent gælder for en aktie, der ligesom en obligationer er meget prisstabil, så forretningen af egenkapitalen den omvendte af P/E. Dvs En forrentning på 4% (ROE = 0.04) svarer til P/E = 25.

En P/E(forward) på 25 betyder derfor, at investoren skal betale ca. 25 kroner for et forventet fremtidigt årligt overskud på 1 krone. Det svarer omtrent til en forrentning af sin investering på 4%, hvilket svarer nogenlunde til obligationer. Til gengæld har aktier en vis risiko, og investering i aktier med P/E(forward) over ca. 20 virker derfor ikke rentabelt.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Se også[redigér | redigér wikikode]