K/I

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

K/I står for Kurs / Indre Værdi, og er et matematisk forhold, der bruges til at værdisætte aktier.

Den indre værdi af en aktie er selskabets egenkapital (EK) divideret med antallet af aktier i omløb, mens kursen K er den aktuelle markedspris for en aktie.


Betydning i aktieinvestering[redigér | redigér wikikode]

Hvis K/I = 1, betaler man 1 krone for 1 krones bogførte værdier i selskabet. Forholdet skelner ikke til estimater af fremtidig eller historisk indtjening (se P/E) og er derfor mere relevant i forhold til en vurdering af et selskab nuværende finansielle styrke i forhold til markedsprisen.

En lav K/I er alt andet lige godt, da man kan købe mere bogført værdi, end man betaler for. Men der er som regel en grund til, at markedet prissætter en aktie lavt på trods af bogført værdi, og derfor har selskaber med K/I under 1 ofte negativ indtjening.

Selskaber med estimeret positiv fremtidig indtjening, lav P/E(forward) og K/I under 1 betragtes som billige, men der kan være selskabsspecifikke forhold som f.eks. ulykker, høj gæld eller anden usikkerhed, der er skyld i en attraktiv prissætning, og derfor kan hverken K/I eller P/E stå alene i en værdisættelse af en aktie.


Forbindelse til P/E og ROE[redigér | redigér wikikode]

K/I er relateret til P/E gennem egenkapitalafkastet (ROE) ved formlen

K/I = ROE x P/E

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]