Panspermi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Panspermi

Panspermi er hypotese om at liv kan spredes i universet via mikroorganismer i meteorider, asteroider, kometer eller andre himmellegemer som for eksempel de såkaldte ekstremofile.

Teorien indebærer også at livet på Jorden kan være af udenjordisk oprindelse. De fleste videnskabsfolk betragter nok teorien som ren spekulation, da man (endnu) ikke har fundet liv andre steder i universet end på Jorden. Dog kunne det bringe til eftertanke at der er fundet spor af komplekse organiske molekyler og biomolekyler som for eksempel uracil og xanthin i universet.

Den amerikanske lobby-organisation Planetary Society har et forsøg kaldet LIFE (Living Interplanetary Flight Experiment), hvor ti forskellige mikroorganismer skal på en 34-måneders rumrejse. Til slut skal kapslen, som en meteor, flyve ned til jordoverfladen under stor varmeudvikling. Bakterien Deinococcus radiodurans kan tåle høj stråling, og hvis ikke engang den kan tåle strålingen, vil panspermi-teorien stå svagt. En anden passager, arken Pyrococcus furiosus, kan tåle høje temperaturer. Hvis den er den eneste der overlever, tyder det på at 'normale' mikroorganismer ikke kan inficere planeter[1].

I år 2020 blev det offentliggjort, at en bakteriekoloni af Deinococcus radiodurans har levet et helt år på ydersiden af den Internationale Rumstation i både UV-stråling, vakuum, kulde og varme.[2]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Ekstern henvisning og kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Living Interplanetary Flight Experiment www.denstoredanske.dk hentet 4. november 2011
  2. ^ 09 november 2020, videnskab.dk: Hårdfør bakterie overlever et helt år udenpå den Internationale Rumstation Citat: "...Heriblandt dødelig UV-stråling, iskolde og brandvarme temperaturer samt vægtløshed, som er overraskende farligt over længere tid. Derfor imponerer D. radiodurans, der modstod alle disse ekstreme forhold, skriver ScienceAlert...Bakterierne, som havde været i rummet, havde udviklet nogle bevoksninger på overfladen, som forskerne stadig undersøger betydningen af..."