Spring til indhold

Paternoster

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For den kristne bøn, der på latin hedder Pater noster, se Fader vor.
En paternoster i brug i Prag.

Et paternoster eller stedsegående elevator er en passagerelevator, som består af en kæde af åbne rum (hvert enkelt er normalt designet til to personer), der langsomt cirkulerer rundt i en bygning uden stop. Passagererne kan således stå af eller på, på hvilken etage de vil.

animated scheme of a paternoster
animated scheme of a paternoster

Opfundet i 1884 af englænderen J. E. Hall som den Cykliske Elevator, navnet paternoster ("Fader vor", de to første ord af Fader vor fra latin) oprindeligt anvendt om anordningen da den har form af en ring og derfor er sammenlignelig med en rosenkrans brugt som hjælp ved reciteringen af Fader Vor. En anden mulighed siges at være, at navnet stammer fra de bønner passagererne skulle udstøde når de steg på den tilsyneladende farlige anordning.

Paternostre var populære op gennem den første halvdel af det 20. århundrede da de kunne indeholde flere passagerer i forhold til normale elevatorer. De var i særdeleshed brugt i offentlige bygninger.

I mange lande er opførelsen af nye paternostre ikke længere tilladt, grundet den store fare for ulykker (folks snublen eller falden ved af- og påstigning). Ligeledes har et forøget fokus på brugere af kørestole, gangbesværede eller med anden nedsat fysisk evne, ført til paternostrenes gradvise bortskaffelse.

I april 2006, bekendtgjorde Hitachi planer for en moderne paternoster-drevet elevator med computer-styrede vogne og normale elevatordøre til at mindske sikkerhedsrisikoen.

Et paternoster kan også være en kæde af åbne rum indeholdende et arkivsystem, eller et kartotek.

Bevarede paternostre i Danmark

[redigér | rediger kildetekst]
  1. ^ "Ældre mand er død i Axelborgs elevator". LandbrugsAvisen. Hentet 18. juli 2022.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]