Peace Hotel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Peace Hotel

Peace Hotel (和平饭店) er et verdenskendt hotel på The Bund i Huangpu-distriktet i Shanghai i Kina. Hotellet vender ud mod Huangpu-floden. I dag (2008) fylder hotellet to bygninger. Den nordlige er Sassoon House, som før hed Cathay Hotel. Sydbygningen er det tidligere Palace Hotel. Begge vender ud mod The Bund, men er adskilt af den kendte gade Nanjing Lu som er Shanghais travleste gate.

Den 16. april 2008 blev det offentligjort at hotellet blev lukket på grund af renovering, og genåbnede i 2009 som byens førende hotel under navnet Fairmont Peace Hotel Shanghai.

Nordbygningen[redigér | redigér wikikode]

Nordbygningen er den største, og kaldes Sassoon House efter sir Victor Sassoon. Sassoon-familien dominerede Shanghais forretningsliv tidligt i 1900'erne. De var britiske sefardiske jøder af irakisk ophav, og havde store forretningsinteresser i Hong Kong, Shanghai og Kolkata (tidligere Calcutta). Sassoon House var Victor Sassoons første højhus; det var tegnet af P & T Architects Limited. Det dækkede 4.617 kvadratmeter med en samlet areal på 36.317 kvm. Bygningen blev bygget fra 1926 til 1929. Bygningen er ti etager højt delvist 13 høj og havde en kælder. Total Højden var på 77 meter. Både den udvendige og indvendige stil var i art deco. Den østlige facade vendte mod The Bund og elven har et ti meter høj og har et pyramideformet tag dækket af kobber.

Før 1949 havde bygningen to banke på gadeniveau. I 1980'erne var her lokaler for shanghaifilialen af Citibank.Resten den første etage var butikker, med to hovedkorridorer til en oktogonal hal i midten. Anden til fjerde etage blev lejet ud til kontorer, og flere af Sassoons firmaer holdt til på femte etage. Over dette niveau var tre etager med Cathay Hotel som var rum dekoreret med eksotiske internationale motiver. På niende etage var baren, en dansehal og en kinesisk restaurant. På den tiende etage var der en natklub og en mindre festsal. Ellevte etage var Sassoons private bolig. Inde i tagpyramiden var den store spisesal.

Før 1949 blev Cathay Hotel anset som Shanghais mest fremtrædende hotel. Efter den kommunistiske magtovertagelse blev bygningen overtaget af regeringen. I 1956 begyndte man igen med hoteldrift, under navnet Peace Hotel. Under Kulturrevolutionen var det blandt andet fra dette hotel at Firebanden trak i sine tråde.

Sydbygningen[redigér | redigér wikikode]

Sydbygningen blev bygget som The Palace Building'. Det var før kendt som Central Hotel. Central Hotel blev grundlagt i 1850'erne. I 1903 blev bygningen ombygget og blev til Palace Hotel. Det endte så som et seksetagers hus, og var den højeste bygning ved Nankinggaden. I 1909 blev første møde for The World Anti-Narcotics League afholdt her. I 1911, efter Xinhai-revolutionen, boede Sun Yat-sen i dette hotel og var fortaler for revolutionen.

Den nuværende bygning blev færdig i 1908. Bygningen har en grundoverflade på 2.125 kvm, med et samlet gulvareal i alle etager på 11.607 kvm. Det seks etager var 20 meter høje. Den udvendige stil har en Renæssancenstil. Hotellet havde 120 gæsterum, og havde to elevatorer som den første i byen. Under anden verdenskrig benyttede den japanske hær sig af huset. I 1947 blev det købt af et kinesisk handelshus, som holdt forretningen gående til kommunisterne konfiskerede bygningen i 1952 og benyttede det som en del af regeringen. I 1965 blev hoteldriften genoptaget som en del af Peace Hotel.

Links[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 31°14′28″N 121°29′06″Ø / 31.2411°N 121.4851°Ø / 31.2411; 121.4851