Pembrokeshire

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Pembrokeshires placering.

Pembrokeshire (walisisk: Sir Benfro) er et hovedområde i det sydvestlige Wales. De grænser op til Carmarthenshire mod øst, Ceredigion mod nordøst og resten er omkranset af havet[a] Countiet rummer Pembrokeshire Coast National Park, der er den eneste nationalparker i storbritannien, som primært er etableret ved kysten; parken omfatter mere end en tredjedel af Pembrokeshire og inkluderer Preseli Hills i mod nord samt den ca. 310 km lange Pembrokeshire Coast Path.

Pembrokeshire County Councils hovedkvarter ligger i Haverfordwest, der er også er Pembrokeshires county town. Countiet havde et befolkningstal på 122.439 i 2011,[1] hvilket var 7,2% højere end de 114.131 ved folketællingen i 2001. Andre byer i countiet tæller Pembroke, Pembroke Dock, Milford Haven, Fishguard, Tenby, Narberth, Neyland og Newport. I den vestlige del af countiet ligger St Davids der er Storbritanniens mindste city både i udbredelse og indbyggertal (1.841 i 2011). Saundersfoot er den største landsby med over 2.5000 indbyggere.

Historik har minedrift og fiskeri været en vigtig del af områdets industri, men i dag er landbrug (omkring 86% af jorden bruges af landbrug[2]), olie og gas samt turisme vigtige indtægtskilder for Pembrokeshire. Strandene i countiet har vundet mange priser.

En del af de sten, som er blevet brugt til opførslen af Stonehenge i Wiltshire, England, stammer sandsynligvis fra Pembrokeshire.[3]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Pembrokeshire". UK Census data. Hentet 16. december 2017.
  2. ^ Easton, Mark (9. november 2017). "How much of your area is built on?". BBC News. Hentet 9. november 2017.
  3. ^ "Mynydd Preseli". Dyfed Archaeological Trust. Hentet 28. november 2016.