Peter Rindal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Peter Rindal
Født 19. januar 1923 Rediger på Wikidata
Slagelse, Danmark Rediger på Wikidata
Død 28. februar 2009 (86 år) Rediger på Wikidata
Paarup, Danmark Rediger på Wikidata
Gravsted Sorterup Kirke Rediger på Wikidata
Politisk parti Fremskridtspartiet Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Peter Rindal (19. januar 192328. februar 2009[1][2]) var lagerforvalter fra Kolding Hørfabrik og medlem af Fremskridtspartiet. Han blev landskendt for sin kamp mod statsstøtte til kunstnere, ofte benævnt rindalisme. Udover Grundtvig er han den eneste dansker, der har lagt navn til en -isme foruden Georg Brandes.

Peter Rindals kamp rettede sig især mod de abstrakte kunstværker, som han benævnte som "komplet uforståelige og latterlige".[3] Rindal pointerede mange gange, at det ikke var kunst i al almindelighed han var imod, blot at han var imod at staten brugte skattekroner til at støtte den. Opgøret mod den statsstøttede kunst, der skulle få benævnelsen rindalisme, startede med en spontan protestunderskriftsindsamling på hans arbejdsplads Kolding Hørfabrik, hvor han hurtigt fik et par hundrede underskrifter mod det nyvedtagne Statens Kunstfond. En gruppe slagteriarerbejdere i Vejle havde fået samme idé og deltog derfor også i indsamlingen.

Protestunderskrifterne blev indsendt til Folketinget i starten af 1965, hvorefter han indledte en landsdækkende underskriftsindsamling, hvor han formåede at indsamle over 62.000 protestunderskrifter. For mange blev det set som begyndelsen på et folkeligt oprør med "elitens Danmark".

Rindal fik senere sæde i netop Statens Kunstfond som repræsentant for Fremskridtspartiet. Han blev senere æresmedlem af Fremskridtspartiet.

Kritik af rindalismens historie[redigér | rediger kildetekst]

Peter Rindal var ikke ophavsmand til protestbevægelsen mod Statens Kunstfond. Det var en gruppe slagteriarbejdere i Vejle.[4] Peter Rindal sluttede sig til protestbevægelsen og tog initiativ til en underskriftindsamling på Kolding Hørfabrik. Det egentlige stød til at Peter Rindal blev bannerfører for protestbevægelsen var et godt tre minutter langt interview i Danmarks Radio P3 i programmet Dags Dato, hvor han lagde sine synspunkter frem. Rindal kom til mikrofonen, fordi Danmarks Radio havde et studie i Kolding, mens det ikke var muligt i radiofonikvalitet at skabe kontakt til slagteriarbejderne i Vejle inden for den korte tidsramme, der var til rådighed for redigering af programmet Dags Dato. Derefter var vejen banet. Peter Rindal optrådte senere samme dag i Radioavisens aftenudsendelse i P3's aftenprogram Mikrofonvagten klokken og dagen efter i alle landsdækkende trykte medier. Især B.T. havde en fyldestgørende reportage om Peter Rindal og hans virke. Derefter er resten historie.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Rindalismens fader er død Arkiveret 2. marts 2009 hos Wayback Machine, Jyllands Posten, 28. februar 2009
  2. ^ Peter Rindal er død, BT, 28. februar 2009
  3. ^ "Herning Kunstmuseum – Tidligere udstillinger". Arkiveret fra originalen 9. juni 2008. Hentet 4. marts 2009.
  4. ^ Manden de kaldte rindalist (Webside ikke længere tilgængelig)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]