Pikkelhue

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Otto von Bismarck iført tysk pickelhue

Pikkelhue eller pikkelhjelm er en bestemt type af hjelm med en karakteristisk pig på toppen. Materialet som bruges til hjelmen er ofte lakeret læder. Pikkelhuen, som udvikledes i løbet af 1800-tallet, anses trods international udbredelse ofte for et symbol for preussisk og senere kejserlig tysk militarisme.

Hjelmen frembragtes af den kejserlige russiske materielforvaltning omkring 1840 og fremvistes som forsøgsmodel ved kongen af Preussens statsbesøg, hvorefter den indførtes i den preussiske hær som beskyttelseshjelm. Den indførtes derefter også i den russiske, svenske, britiske, amerikanske, chilenske og andre hære samt ved det engelske, svenske, tjekkiske, østrigske, polske og amerikanske politi.

Baggrunden for udviklingen af pikkelhuen var, at analyser af tidligere erfaringer fra kamp viste, at totredjedele af alle faldne døde af sabelhug ovenfra og bagfra, mod hvilket de tidligere hovedbeklædninger ikke gav nogen beskyttelse. Under 1. verdenskrig viste det sig derimod med al tydelighed, at pikkelhuen gav ringe beskyttelse mod granatfragmenter og skydevåben, og i 1916 begyndte de at blive erstattet af stålhjelmen i tyske enheder.

I forbindelse med naziregimets magtovertagelse i Tyskland afskaffedes pikkelhuen helt i dette lands forsvarsmagt sammen med de farveglade, ældre fredsuniformer, men de var fortsat tilladte at bære af pensionerede officerer. I andre lande findes pikkelhuen den dag i dag som paraderekvisit eller profilgiver. I Sverige anvendes den i dag i en læderudgave af Svea Livgardens Garderbataljon, Arméns Musikkår, Svea Livgardens Musikkår og Svea Livgardens Fältpiparkår og i sølvmetal af Svea Livgardens Dragonbataljon samt Svea Livgardens Dragonmusikkår.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


MilitærSpire
Denne artikel om militær er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.