Pipette

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
20 ml pipette

En pipette er et instrument man bruger i et laboratorium til at transportere væske. Teknikken i pipetten går på at, væsken suges op i et rør vha. undertryk, og tømmes ud igen med tryk. Ofte bruger man en pipettebold til formålet.

Typer af pipetter[redigér | rediger kildetekst]

Der findes mange forskellige typer pipetter, og de kan være fremstillet af glas eller plastic. Nogle pipetter er beregnet til at måle et bestemt volumen af meget præcist, mens andre slet ikke har gradueringer.

Fuldpipetter er kendetegnet ved at have en udposning midt på røret[1].

Pasteurpipetter[redigér | rediger kildetekst]

Pasteurpipetter findes i en glas- og en plasticvariant. Glaspasteurpipetter har ingen gradueringer, og de benyttes ofte til at flytte organiske opløsninger fra en beholder til en anden. De er spidse i den ene ende, mens den anden ende passer til en standard pipettebold. Spidsen kan have forskellig længde. Plasticpasteurpipetter kan have grove gradueringer, men de er der ikke altid. De er fremstillet af blødt plast, og de er kun åbne i den ene ende. Den anden ende fungerer som pipettebold ved at man trykker den sammen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til:
  1. ^ Beskrivelse af fuldpipette på Steno Museets samling https://stenodb.sm.au.dk/Search/ShowItem?museumsNr=159661&entryKey=1669110006557 Arkiveret 22. november 2022 hos Wayback Machine