Spring til indhold

Sugekolbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sugekolbe
Sugekolbe

En sugekolbe (også kaldet en Büchnerkolbe) er en glasbeholder som benyttes i et kemilaboratorium. Kolben har omtrent samme facon som en konisk kolbe, bortset fra at den har en forgrening i halsen, der kan forbindes til en pumpe. Forgreningen kan være støbt som en del af glasset, eller være en aftagelig plasticforgrening med bløde gummilister i kanten for at sikre at sugekolben er lufttæt.

Sugekolben benyttes oftest sammen med en büchnertragt til at vaske et fast stof med, typisk som et trin i en oprensningsprocedure under en syntese. Stoffet placeres i tragten oven på et stykke filtrérpapir. Derefter tændes der for pumpen som er forbundet til kolben, hvorved der skabes et undertryk i kolben. Stoffet i tragten vaskes med et opløsningsmiddel, som det ikke er opløseligt i, ved at hælde opløsningsmidlet i tragten, hvorved det, pga. undertrykket, suges igennem og ned i kolben.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Jensen, William B. (september 2006). "The Origins of the Hirsch and Büchner Vacuum Filtration Funnels" (PDF). Journal of Chemical Education. 83 (9): 1283. Arkiveret fra originalen den 15. marts 2007. Hentet 10. januar 2007.{{cite journal}}: CS1-vedligeholdelse: BOT: original-url status ukendt (link)