Pistol

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En Browning 9 millimeter semiautomatisk pistol

En pistol (på tjekkisk: pistol for 'rør'[1]) er et håndvåben, der normalt betjenes med én hånd, i modsætning til f.eks. et gevær.

Pistoler deles ind i følgende undergrupper:

  • Enkeltskud pistol (sortkrudt eller patroner)
  • Revolverende pistol (sortkrudt eller patroner)
  • Semi-Automatisk pistol (gas, recoil og blowback)
  • Semi-Automatisk revolverende pistol (Webley Fosbury)
  • Automatpistol (oftest sjældne varianter af 3)
Italienske og spanske pistoler, fra det 17.- og 18. århundrede.

I dag er de fleste pistoler semi-automatiske. Det vil sige, at pistolen automatisk genlader med en ny patron fra et magasin, når et skud er affyret (der afgives kun ét skud hver gang man trykker på aftrækkeren. Automatiske pistoler afgiver skud indtil man slipper aftrækkeren, eller magasinet er tomt.). Forladepistoler fra 1400-tallet og frem til slutningen af 1800-tallet havde som hovedregel et eller to løb, og kunne derfor kun affyre et eller to skud, inden de skulle genlades. I slutningen af 1800-tallet udvikles de første praktisk anvendelige semi-automatiske pistoler, som siden da har domineret. Broomhandel Mauser er et eksempel på en sådan pistol.

Dog udvikles i midten af 1800-tallet den revolverende pistol, der fortsat anvendes især i USA.

Fordele / Ulemper[redigér | redigér wikikode]

På dette øjebliksbillede ses et patronhylster, mens den forlader en pistol

Den semi-automatiske pistol har den fordel frem for en revolverende pistol, at den som regel rummer flere patroner, typisk 7 til 16, kun kræver et mindre tryk på aftrækkeren for at affyre et skud, hvorved et mere præcist sigte er muligt, og endelig kan den hurtigt genlades med et nyt magasin når det er skudt tomt. Den revolverende pistol har oftest 6-8 skud i tromlen. Den revolverende pistol kan genlades lige så hurtig, vha. f.eks. moonclips.

Ulempen i forhold til en revolverende pistol er den, at risikoen for funktionsfejl er større, da en semi-automatisk pistol er teknisk mere kompleks end en revolverende pistol. På en revolverende pistol, vil et nyt tryk på aftrækkeren typisk føre en ny patron frem, hvis det første skud svigter. På den semi-automatiske pistol skal der tages nyt ladegreb, som kræver brug af begge hænder.

En revolver har typisk ikke nogen sikring da kun et forholdsvis hårdt tryk på aftrækkeren udløser et skud. "Revolveren" er derfor altid klar til skud. En semi-automatisk pistol skal først afsikres da føring af en semi-automatisk pistol uden brug af sikringen er for farligt. Der findes dog også semi-automatiske pistoler, hvor hanen spændes ved et langt tryk på aftrækkeren, som på en revolver. Derved kan man have en patron i kammeret, med rimelig sikkerhed for at der ikke afgives et skud i utide, og samtidig have muligheden for altid at være klar til at skyde.

Afstand[redigér | redigér wikikode]

Helt generelt for pistoler gælder, at de kun kan bruges på ganske kort afstand, da træfsikkerheden falder dramatisk på større afstande. Selv dygtige skytter vil have vanskeligt ved at ramme på afstande over 100 meter.

Kaliberen for pistoler er typisk mellem kal. 5,6 mm (salonpatron) og op til 11,5 mm (.45). (Der findes også større kaliber)

Dansk politi og forsvars brug af pistoler[redigér | redigér wikikode]

Det danske politi og forsvar anvender henholdsvis Heckler & Koch USP/ Heckler & Koch USP Compact, kaliber 9 mm og SIG P210, kaliber 9 mm (Betegnet Neuhausen M/49)

Kilde[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Politikens Nudansk Ordbog, 15. udgave, 1992
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: