Pogost

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Pogost (russisk: погост, fra gammel østslavisk: погостъ) er en historisk terminologi med adskillige betydninger på russisk. Ordet er også optaget som låneord i finsk som pogosta og i lettisk som pagasts med bestemte betydnnger.

Historisk oprindelse[redigér | redigér wikikode]

Den oprindelige brug omhandler postkroer for fyrster og gejstlige, hvor ordet ligner det moderne russiske gost (гость), "gæst". Det antages, at det oprindelige pogost var landbosamfund i periferien af den gamle russiske stat, samt handelscentre ( det gammelrussiske gost'ba, гостьба).

I slutningen af det 10. århundrede blev pogost omdannet til administrative og territoriale enheder. Pogoster varierede i størrelse, lige fra ti til hundredvis af landsbyer i det 11.–14. århundrede. Efterhånden som kristendommen udbredtes i Rusland, blev kirker bygget i pogosterne. I de centrale ujesder fra det 15.– og 16. århundrede var pogoster små bygder med en kirke og en tilhørende kirkegård. På moderne russisk er pogost normalt bestemmende for en kombination af landlig kirke med kirkegård, der ligger på et afsides sted.

Brug i Finland[redigér | redigér wikikode]

Byen Kunta i den finske kommune Ilomantsi kaldes normalt for pogosta (finsk: Ilomantsin pogosta) , og ordet er lånt fra russisk. Den lokale finske dialekt påviser stærk russisk indflydelse, og der er en stærk tilstedeværelse af ortodokse kristne i kommunen. Selv navnet på den lokale avis er Pogostan Sanomat. På moderne finsk bruges pogosta også som henvisninger til historiske steder, som et historisk synonym for sogn eller kommuner i Karelen og i andre russiske sammenhænge.

Brug i Letland[redigér | redigér wikikode]

Pagasts er betegnelsen for grundlæggende administrative enheder i det lokale selvstyre i Letland. Ordet pagasts er et almindeligt anvendt lettisk ord, der svarer til et sogn, en landkommune eller et lille landdistrikt, med oprindelse i det russiske pogost. Der er 432 landkommuner eller pagasti i Letland.


Rusland Stub
Denne artikel relateret til Rusland er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Artikelstump
Letland Stub
Denne artikel relateret til Letland er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Artikelstump