Portal:Danmark/Månedens artikel/September 2007

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Christiansborg

Christiansborg Slot er hjemsted for Danmarks Folketing, men har tidligere været kongens slot. Det ligger på Slotsholmen i det centrale København. Slottet er nedbrændt og genopbygget to gange, og i nutidens Christiansborg indgår stadig dele fra de tre opførelser af slottet. Bygningerne omkring Ridebanen (staldene, ridehuset og hofteatret) er fra det første Christiansborg; det samme gælder Thorvaldsens Museum, som oprindelig var vogngård, men som nu fremstår meget anderledes. Fra det andet Christiansborg er Slotskirken den eneste hele bygning, der er tilbage. Der er dog en del detaljer og dele, som er blevet genbrugt forskellige steder.

Før det første Christiansborg blev bygget på Slotsholmen, lå først Absalons borg, som var opført omkring år 1170. Den lå der i omtrent 200 år, før den blev nedbrudt, efter at hanseaterne i 1386 angreb og besatte byen.

På ruinerne af Absalons borg blev Københavns Slot opført, og det blev til den kongelige residens, da Christoffer af Bayern flyttede til København i 1443. I de efterfølgende århundreder blev der udført talrige ombygninger og udvidelser af dette slot, og da Frederik 4. i 1700-tallet foretog endnu en gennemgribende ombygning, begyndte det gamle fundament at give efter.

Ruinerne af Absalons borg og Københavns Slot kan ses i kælderen under det nuværende slots midterfløj.

Læs hele artiklen