Portal:Film/Udvalgt film/januar, 2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Lilja 4-ever er en dansk - svensk dramafilm fra 2002 af filminstruktør Lukas Moodysson. Filmen er løst baseret på Dangoule Rasalaites liv som sexslave i Sverige og omhandler moderne kvindehandel og tvangsprostitution. Lilja 4-ever var Lukas Moodysson tredje hellængdes film, efter kærlighedshistorien i Fucking Åmål og komediefilmen Tillsammans. Den markerede et markant stilskifte for Lukas Moodysson, hvor de to forrige film havde et positivt udsyn, var Lilja 4-ever en ubarmhjertig, nedslående historie.

Lilja (spillet af Oksana Akinsjina) er en 16 år gammel pige som bor med sin enlige mor (Ljubov Agapova) i et trøstesløst boligblokkvarter et sted i det tidligere Sovjetunionen. Hendes mor har truffet en mand, som siger at han vil tage dem med til Amerika. Men for Lilja bliver skuffelsen stor, da hun erfarer at moderen og hendes nye mand skal rejse alene til Amerika, og at Lilja først skal følge efter senere.

Lilja efterlades alene tilbage hos sin tante Anna (Lilia Shinkarjova), som imidlertid er mere interesseret i hendes lejlighed end i Lilja selv. Tanten smider Lilja ud af lejligheden, og hun må i stedet flytte til en mindre og forfalden lejlighed uden el og varme. Lilja har ingen penge og må skaffe penge til mad og vejen, og ender hurtigt op i et netværk af prostitution og menneskehandel. Hendes eneste ven er den 14 år gamle dreng Volodja (Artiom Bogucharskij), som selv bliver mishandlet af sin alkoholiserede fader.

Filmen er dedikeret til "de millioner af børn rundt omkring i verdenen der bliver udnyttet af sexhandlen."