Portal:Historie/Udvalgt artikel/maj, 2012

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Den japanske admiral Togo på broen af slagskibet Mikasa under slaget ved Tsushima. Slagskibet er bevaret som et nationalt klenodie.

Slaget ved Tsushima (japansk: 対馬海戦, tsushima-kaisen, russisk: Цусимское сражение, Tsusimskoje srazjenije) var et stort søslag, som blev udkæmpet mellem Rusland og Japan under den Russisk-japanske krig. Dette var søkrigshistoriens eneste afgørende søslag, som blev udkæmpet mellem moderne flåder af pansrede slagskibe, det første slag hvor trådløs telegrafi spillede en afgørende rolle og er blevet kaldt for "det døende ekko af en gammel tid - for sidste gang i søkrigshistorien overgav linjeskibene i en slagen flåde sig på åbent hav."

Slaget blev udkæmpet den 27. - 28. maj 1905 (14. - 15. maj efter den Julianske kalender, som dengang blev brugt i Rusland) i Tsushimastrædet mellem Korea og det sydlige Japan. Under slaget ødelagde den japanske flåde under admiral Tōgō Heihachirō to tredjedele af den russiske flåde under admiral Zinovij Rozjestvenskij, efter at den havde tilbagelagt en rejse på over 18.000 sømil for at nå Fjernøsten. I London skrev Sir George Sydenham Clarke i 1906: "Slaget ved Thushima er den største og vigtigste begivenhed til søs siden slaget ved Trafalgar". Årtier senere fastholdt historikeren Edmund Morris at det stadig var det største slag til søs siden Trafalgar.

Frem til den russisk-japanske krig udrustede landene deres slagskibe med kanoner af blandet kaliber - fortrinsvis 6, 8, 10 og 12 tommers kanoner - med henblik på at disse slagskibe skulle udkæmpe afgørende slag på nært hold i en slaglinje. Slaget ved Tsushima viste at slagskibenes fart og store kanoner med længere rækkevidde var mere hensigtsmæssige i søslag end batterier af blandet kaliber.

    ... læs mere