Portal:Historie/Udvalgt artikel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Udvalgte artikler på historieportalen
Udvalgt artikel · Udvalgt billede

Det er d. 20. februar, 2019.

Den nuværende udvalgte artikel i februar måned[redigér wikikode]

Dronning Margrethe 2. arvede tronen som konsekvens af den foregående tronfølgelov fra 1953.

Folkeafstemningen om tronfølgeloven blev afholdt søndag 7. juni 2009 i hele det danske rige. Afstemningen fandt sted samtidig med Europa-Parlamentsvalget. Folkeafstemningen handlede om en ændring af tronfølgeloven, der ville betyde, at tronen skal overgå til den afdøde regents førstefødte uanset køn. Resultatet blev et overvældende ja.

Folkeafstemningen skete efter grundlovens § 88, som kræver at et flertal af de afgivne stemmer samt 40 procent af de stemmeberettigede stemmer ja. De stemmeberettigede var folk der havde stemmeret til Folketinget.

Stemmedeltagelsen var på 58,3 %, hvor 45,2 % af de stemmeberettigede stemte for ændringen, mens 7,8 % stemte imod og 5,2 % stemte blankt.

    ... læs mere


rediger · historik · diskussion

Næste måneds (marts) artikel[redigér wikikode]

Joseph Ramée portrætteret af den franske maler Gillot Saint-Evre.

Joseph-Jacques Ramée (26. april 1764 i Charlemont18. maj 1842 i Beaurains) var en fransk arkitekt og havearkitekt virksom under klassicismen. Igennem livet nåede han at arbejde i Frankrig, Tyskland, Danmark, Belgien og USA. Hans væsentligste indsats fandt sted som havearkitekt i Hamborg og omegn omkring 1800, men også som designer af landsteder gjorde han sig bemærket.

    ... læs mere


rediger · historik · diskussion

Månedens artikel om 2 måneder (april)[redigér wikikode]

Norsk feltkanon i kamp nord for Narvik i maj 1940.

Norge under 2. verdenskrig beskriver Norges situation under 2. verdenskrig fra krigens udbrud i september 1939 til fredsslutningen i Europa i maj 1945. Lige som ved den første verdenskrig erklærede Norge sig neutralt ved 2. verdenskrigs udbrud. Landet oprettede neutralitetsvagt og forstærkede sin bevogtning af kysten. I løbet af foråret 1940 blev presset på Norge øget, og ifølge udenrigsminister Halvdan Koht var regeringens medlemmer enige om, at landet måtte arbejde for at komme på briternes side, hvis krigen skulle komme i nærheden af landet. Omvendt udtalte Koht også, at han følte, at briterne havde sat sig som mål at trække Norge ind i krigen. En af de vigtigste grunde til truslen om inddragelse i krigen var, at Narvik havde stor strategisk betydning som udskibningshavn for jernmalm til både Tyskland og Storbritannien.

    ... læs mere


rediger · historik · diskussion